Економіка України може постраждати через дії Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Деякі економічні обмеження на адресу України з боку Білорусі можуть бути досить болючими, вважає заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Про це він сказав "РБК-Україна". Чиновник уточнив, що до Білорусі йде близько 20% українського експорту кондитерських виробів і близько третини експортного пива.

Він також прокоментував недавню паніку через нібито зупинку постачання бензину А-95. 

Відео дня

"Нам треба було оцінити, з чим ми маємо справу: це політика, економіка або технологічні процеси. Історія з бензином - це були технологічні процеси", - сказав Качка.

Експерт зазначив, що з білоруського боку спостерігалися спроби розіграти дану ситуацію в контексті політики. 

Читайте такожНа порозі торгової війни з Білоруссю: час шукати альтернативу

Своєю чергою український бізнес, залежний від імпорту з Білорусі, активно прораховує план Б, на випадок якщо раптом ці поставки припиняться, зазначив Качка.

Санкції проти Білорусі після скандалу з літаком Ryanair

  • Після примусової посадки літака і затримання в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича Україна 26 травня закрила авіасполучення з Білоруссю.
  • Обмеження на польоти в білоруському повітряному просторі також ввели в Євросоюзі.
  • Пізніше до жовтня 2021 року Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Білоруська нафтова компанія (БНК) не підтвердила номінації на поставки в Україну бензину А-95 на Червень. При цьому бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі. Причини такого рішення білоруської сторони поки невідомі.
  • Експерти заявили, що припинення поставок бензину з Білорусі у відповідь на українські санкції призведе до дефіциту і зростання цін.