Виробники запевнили, що мають достатній потенціал для нарощування виробництва нафтопродуктів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна здатна самостійно забезпечити себе необхідним обсягом нафтопродуктів у разі скорочення поставок палива з Білорусі.

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики, про це йшлося 31 травня на нараді з представниками Мінекономіки, "Укрзалізниці", Адміністрації морських портів (АМПУ), виробниками та трейдерами нафтопродуктів і скрапленого газу, а також профільними асоціаціями.

Читайте такожУ червні Україна отримає з Білорусі в п'ять разів менше місячної норми бензину

Відео дня

"В ході наради виробники запевнили, що мають достатній потенціал для нарощування виробництва нафтопродуктів, виробничим потужностям знадобиться близько 10 днів для виходу на необхідні обсяги", - сказано в повідомленні.

Представники "Укрзалізниці" та АМПУ, своєю чергою, підтвердили готовність до збільшення обсягів перевезень та перевалки ресурсів у разі потреби.

"Ми тримаємо руку на пульсі. Будь-яка прогнозована ситуація щодо обмеження імпорту не повинна призвести до кризових явищ на ринку. Наші виробники готові збільшувати виробництво. Міненерго також готове швидко реагувати, щоб не залишити стратегічні підприємства і споживачів без нафтопродуктів. Разом з тим, якщо не виникне кризових явищ, ринок здатний самостійно врегулювати питання диверсифікації імпорту і маршрутів поставок нафтопродуктів", - цитує прес-служба заступника міністра енергетики Максима Немчинова.

За інформацією прес-служби, окремим напрямком для зменшення залежності від імпортних поставок нафтопродуктів є формування резервів нафти та нафтопродуктів.

В цей час Міненерго разом з Держрезервом та іншими центральними органами виконавчої влади за участю фахівців Енергетичного співтовариства розробляють законопроект «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів».

Санкції проти Білорусі після скандалу з літаком Ryanair

  • Після примусової посадки літака і затримання в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича Україна 26 травня закрила авіасполучення з Білоруссю.
  • Обмеження на польоти в білоруському повітряному просторі також ввели в Євросоюзі.
  • Пізніше до жовтня 2021 року Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Білоруська нафтова компанія (БНК) не підтвердила номінації на поставки в Україну бензину А-95 на червень. При цьому бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі. Причини такого рішення білоруської сторони поки невідомі.
  • Експерти заявили, що припинення поставок бензину з Білорусі у відповідь на українські санкції призведе до дефіциту і зростання цін.
  • 28 травня 2021 року в Мінекономіки прокоментували зупинку поставок бензину з Білорусі.
  • 28 травня 2021 року в Білорусі спростували заяву про зупинку поставок бензину А-95 в Україну.
  • 31 травня 2021 року стало відомо про те, що в червні Україна отримає з Білорусі у п'ять разів менше місячної норми бензину.