Нацбанк заявив про розвиток концепції відкритого банкінгу / Ілюстрація REUTERS

Національний банк України сприяє розвитку фінтех-ринку і продовжує роботу над розширенням частки безготівкових платежів і підвищенням рівня фінансової інклюзії, що є частиною оновленої стратегії регулятора.

Про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко в ході онлайн-конференції.

Читайте такожВ Україні дорожчає долар: обмінники

Відео дня

"Ми будемо розвивати інноваційну безготівкову економіку, продовжимо розширювати частку безготівкових розрахунків, підвищувати рівень фінансової інклюзії та забезпечувати кібербезпеку фінансового сектора. Це наші основні завдання", - підкреслив Шевченко.

Він зазначив, що 2020 рік став роком стрімкої цифрової трансформації фінансової системи, коли пандемія змінила звички українців у бік цифровізації.

"Як лідер фінансового сектору України, Національний банк впровадив інновації та сприяв розвитку фінтех-ринку. Ми зосередилися на роботі над низкою важливих проектів, здатних стимулювати розвиток інноваційних фінансових послуг. Основним пріоритетом для нас залишається оновлення платіжного законодавства, яке в Україні сьогодні існує на принципах 2001 року", - сказав глава НБУ.

Шевченко повідомив, що парламент прийняв за основу проект закону № 4364 "Про платіжні послуги", який має оновити та змінити платіжний ландшафт в країні. За його словами, законопроект передбачає імплементацію в українське законодавство положень другої платіжної Директиви Європейського Союзу.

"Окремим нововведенням законопроекту є концепція відкритого банкінгу. Він має об'єднати різних постачальників платіжних послуг і технологічних платформ в єдину систему. Це дасть можливість споживачеві користуватися інноваційними сервісами та легко, і зручно управляти своїми кошти, а також стане потужним поштовхом для розвитку фінтеху", - підкреслив Шевченко.

Глава Нацбанку додав, що ще одним важливим кроком є створення регуляторної пісочниці НБУ.

"Це спеціальний правовий режим, безпечне тестове середовище, в якому Фінтех-компанії відчувають свої ідеї. Фактично сьогодні у світі працює всього 15 пісочниць, і нам дуже хочеться приєднатися до такої передової практики", - сказав Шевченко.

Закон Про платіжні послуги

Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону про платіжні послуги, покликаний врегулювати платіжний ринок в Україні та привести законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу.

За даними НБУ, прийняття цього законопроекту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувавши правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з Європейським. Крім того, це сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить основу для подальшого його розвитку.