Незаконне вилучення в Україні з обігу гривні каратиметься позбавленням волі від 3 до 5 років / REUTERS

Група нардепів Верховної Ради пропонують вилучити з обігу в Україні національну валюту держави-агресорки.

На сайті парламенту зареєстровано одразу три законопроекти.

Згідно з текстом законопроекту №7334, пропонується тимчасово, на період воєнного стану, "зняти" російський рубль з обігу у всіх українських банках, це стосується й перевезення валюти через кордон.

Відео дня

Йдеться про примусове депонування активів у російському рублі без врахування будь-яких процентів, комісії тощо. Водночас це не означає зупинення права власності.

Ініціатива пропонує вивести з цивільного обороту рублеві активи резидентів Росії чи підконтрольних Росії українських резидентів.

В такому разі НБУ отримує право – за запитом КМУ – поширювати зазначені обмеження на валюти інших країн, які сприяють агресивній війні РФ проти України, в тому числі Білорусі.

Також законопроект №7334 стосується: заборони допуску до торгів фінансовими інструментами, вираженими у російських рублях; заборони встановлювати обмінний курс валюти агресора (крім репарацій); криміналізації незаконних дій із виведеними з цивільного оборону рублями РФ.

Другий законопроект № 7335 пропонує внести зміни до Митного кодексу, визначивши порядок вилучення й утилізації рубля (платіжних документів), виведених з цивільного оборону у разі транскордонних переміщень через митницю.

Ініціативою мають намір максимально спростити вилучення іноземної валюти, виведеної з обігу, яка переміщується через митницю.

Третій законопроект № 7336 пропонує встановити суворі санкції за порушення порядку поводження з іноземною валютою, виведеної з цивільного обороту в Україні або вираженими в ній платіжними інструментами (борговими зобов’язаннями).

Додається нова стаття про незаконне використання платіжних засобів, якою хочуть криміналізувати дії щодо самовільного припинення обігу гривні в Україні чи намір обмежити використання української національної валюти.

Такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що демократичний світ повинен відреагувати потужними санкціями на будівництво окупантами катівень та введення рублевої зони на півдні Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: