Переговори ведуться між Радою виконавчих директорів Світового банку та урядом України / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна веде переговори зі Світовим банком про отримання майже 2,5 млрд грн на заходи щодо запобігання поширенню COVID-19 і вакцинацію.

Про це заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова повідомила на онлайн-брифінгу.

Читайте такожВ Україні створять реєстр вакцинованих від COVID-19 осіб

Відео дня

"Майже 2,5 мільярда гривень планується виділити для нового проекту - екстреного реагування на COVID-19 і вакцинацію в Україні", - сказала Шаталова

За її словами, ці переговори ведуться між Радою виконавчих директорів Світового банку та урядом України з грудня минулого року.

Шаталова зазначила, що в рамках підготовки проекту буде врахована затверджена стратегія розгортання вакцинації, в рамках якої надаватиметься пріоритет громадянам з груп найбільшого ризику, що сприятиме максимально ефективному використанню обмежених ресурсів.

Що цьому передувало

  • Влада України в лютому очікує перші поставки вакцини від COVID-19.
  • Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що початок вакцинації від COVID-19 в Україні заплановано на другий тиждень лютого.
  • Перша партія вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX складе 8 млн доз, яких вистачить на вакцинацію 4 млн осіб (необхідно 2 дози на людину). В першу чергу будуть вакцинувати медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.
  • 24 грудня 2020 року міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.
  • У грудні 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Мета цього плану - протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб).
  • 30 грудня Україна підписала контракт на поставку 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac.
  • 13 січня 2021 року глава МОЗ Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я найближчими днями планує підписати контракти з новими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу.