Нагнітання ситуації з "великою війною" впливає на курс долара / фото УНІАН

Подальше нагнітання ситуації у зв'язку з загрозою російського вторгнення в Україну стане відчутним ударом по валютному ринку й відіб'ється на курсі долара.

Про це попереджають експерти, пише "Обозреватель".

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб припускає, що нинішня ситуація навряд чи зможе бути"заморожена".

Відео дня

"Два можливих сценарії - або загострення ситуації та подальше збільшення ймовірності збройного конфлікту, або навпаки - суттєва деескалація. У першому випадку можна очікувати протягом місяця зростання курсу долара в область 29,5 грн", - говорить він.

За прогнозом керівника відділу аналітики Forex Club Андрія Шевчишина, гривню чекає подальше ослаблення.

Читайте такожТакими темпами долар досягне нової позначки вже найближчим часом - прогноз

"Найближчі орієнтири - це максимальні курсові значення з 2015 року. Якщо не брати пікові рівні лютого 2015-го, мова йде про показники в районі 28,95 грн", - уточнив він.

Курс долара у 28,6 грн на найближчі тижні прогнозує аналітик TeleTrade Сергій Родлер. Факторами девальвації він називає й очікуване посилення монетарної політики з боку Федеральної резервної системи США. 

Євгенія Охтирко з Concorde Capital заспокоює, що попри ризики, психологічні фактори та паніку, є певні параметри, вище яких гравці ринку не зайдуть.

"Тому, напевно, в якійсь точці це зростання зупиниться. Раніше він зупинявся на 28,5-28,6. Як гравці ринку оцінюють нинішні ризики в порівнянні з ризиками, які були раніше - будемо дивитися. Але нескінченним зростання не буде", - зазначає вона.

Курс НБУ на 20 січня

Національний банк України на четвер, 20 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 28,40 грн / дол., тобто гривня зміцнилася на 1 копійку в порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними регулятора, офіційний курс гривні до євро на четвер встановлений на рівні 32,19 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 15 копійок в порівнянні з попереднім показником.