Голова Нацбанку Яків Смолій / REUTERS

Отримання коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках нової кредитної програми дозволить забезпечити зростання міжнародних резервів протягом року, попри здійснення платежів за зовнішнім державним боргом.

Читайте такожМВФ вже направивши Україні перший транш у понад два мільярди доларів

Про це заявив глава Національного банку України Яків Смолій в ході брифінгу.

Відео дня

"Реалізувалося наше ключове припущення - продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ці кошти дозволять в повному обсязі профінансувати бюджетні витрати на подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу і карантинних заходів. Крім того, вони забезпечать нарощування міжнародних резервів протягом цього року, попри здійснення значних платежів за зовнішнім державним боргом", - сказав Смолій.

За його словами, наявність програми з МВФ також спростить доступ України до міжнародних ринків капіталу.

Заступник голови НБУ Олег Чурій, також присутній на брифінгу, зазначив, що продовження співпраці з МВФ сприятиме макроекономічної стабільності та низьким темпам інфляції.

"Це, як ми бачимо, вже сприяє, оскільки Нацбанк зміг знизити ставку до історичного мінімального рівня за всю історію незалежності", - підкреслив Чурій.

Як повідомляв УНІАН, 10 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Перший транш за новою програмою складе 2,1 мільярда доларів.