Що буде з гривнею після рішення НБУ про облікову ставку - прогноз / фото УНІАН

Підвищення Нацбанком облікової ставки з 8,5% до 9% - марно з точки зору боротьби з інфляційними ризиками. Таке рішення також несе шкоду для населення і бізнесу, оскільки може ускладнити доступ до кредитного фінансування.

Воно також не зупинить зростання курсу гривні до позначки у 28 грн/$, вважає аналітик TeleTrade Сергій Родлер. Про це він сказав у коментарі UBR.ua.

Експерт заявив, що НБУ, який обґрунтував підвищення ставки наростанням інфляційних ризиків, "ніяк їх не контролює". Вплив інфляції він пропонує знижувати іншими способами.

Відео дня

"Наприклад, у Китаї активно боролися зі зростанням промислової інфляції, але робили це шляхом боротьби з істинним джерелом проблеми - виниклим дефіцитом сировинних товарів і електроенергії", - зазначив Родлер.

Читайте такожНаступного тижня курс долара наблизиться до нової позначки - прогноз

Аналітик припускає, що НБУ намагається підвищити за допомогою підвищення ставки ОВДП серед нерезидентів, які скоротили свій портфель в листопаді на 3,07 мільярда гривень. 

Говорячи про потенціал для ослаблення гривні, Родлер зазначив, що вона з травня активно дорожчає проти валют розвинених країн. Дешевшати вона почала з середини листопада.

"Курс гривні може відкотитися до 27 грн/$, але після цього варто чекати штурму рівня в 27,4/$ і подальший рух у бік позначки в 28 грн/$", - прогнозує він.

Підвищення облікової ставки:

  • У липні 2021 року Нацбанк підвищив облікову ставку до 8% річних.
  • Глава Нацбанку Кирило Шевченко заявив, що це продиктовано посиленням інфляційного тиску і прагненням привести інфляцію до планових 5% в 2022 році.
  • У вересні Національний банк України підвищив облікову ставку до 8,5% річних після підвищення її до 8% у липні.
  • У жовтні Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних після підвищення її до цього рівня у вересні.
  • 9 грудня стало відомо, що НБУ підвищує облікову ставку до 9% річних після збереження її на рівні 8,5% у жовтні.