Корупційні скандали – досить неприємна річ. Адвокати української влади часто згадують, що корупція є у всіх країнах, навіть в Америці та Європі. Можу з цим погодитись. На жаль, це інтернаціональне явище. Втім, в Україні особливий випадок, бо зараз війна. І також у нас дуже маленька економіка.

У сприятливому для нас 2021 році номінальний ВВП України досягав 200 млрд доларів США. Це приблизно 0,20704% від світового ВВП. Війна призвела до колосального попиту з боку нашої країни на озброєння або, кажучи економічною мовою, – на основні засоби для безпекових потреб. Влиті в нас 40 млрд доларів, і ще стільки же або більше для військових потреб, та 3-4 річних ВВП 2021 року на відновлення, означають, що внутрішніх ресурсів навіть для озброєння, не кажучи про відновлення, у нас немає.

Україна стає дорогим проектом для західних партнерів. Проте питання не в ціні проекту, а в етиці відносин.

Відео дня

Уявіть, що в Україну стягнуть кредити, гранти, конфісковані активи країни-агресора у якості репарацій, і тут виявиться, що частина цих активів не доходить за призначенням, а осідає в кишенях чиновників, їх родичів, патронів та просто впливових леді та джентльменів. Ці "добродії" починають вивозити отримане з країни, купувати домівки на Кіпрі та Лазурному узбережжі, дорогі авто і так далі. "Оце так допомога", - скажуть наші партнери після кількох траншів…

Сам факт корупційних скандалів може суттєво знизити запал американців та європейців допомагати Україні

Тому не так важливо, чи розкрадаються кошти з українського бюджету, отримані за рахунок національної (мікроскопічної в глобальному масштабі) економіки, чи безпосередньо з допомоги. Сам факт корупційних скандалів може суттєво знизити запал американців та європейців допомагати Україні. Думаю, що на військовій допомозі це мало відіб’ється, а от на темпи економічного відновлення може вплинути дуже сильно.

Слід також розуміти, що корупційні схеми у воюючій країні будуть підвищувати непродуктивний відтік капіталу з неї. І тут заклики не вивозити кошти, а бути "корупційним патріотом", не спрацюють. Депутат Вася, який патріотично купить хатинку біля Батьківщини матері у Печерському районі за 10 млн доларів, дасть ці 10 млн готівки (умовно) екс-депутату часів Януковича, який їх вивезе з країни, і, можливо, у західному напрямку.

Такий непродуктивний відтік капіталу буде дратувати наших партнерів. Тож економічно Україна не може дозволити собі засилля корупції. Тобто, мало виграти війну, треба вже зараз подбати про те, щоб після перемоги не залишитись на руїнах.

Масштаби нашої економіки не дозволяють мріяти про швидке відновлення: як би ви не "видирали пір’я українського гусака" (по 2% чи по 5%), проте масштаби економіки без фундаментальної зовнішньої підтримки нам не дозволять швидко відновитись.

Проблема корупції несе більше ризиків, ніж кремлівські консерви в уряді та в парламенті

Таким чином, ні за масштабами економіки, ні за етикою відносин з нашими партнерами ми не можемо дозволити собі помітний перерозподіл ВВП на користь корупційного сегмента. Тож владі варто особливу увагу вже зараз приділити подвійній системі контролю за:

  • витратами з бюджету;
  • витратами Міноборони;
  • витратами держбанків та держкомпаній;
  • кошторисом адміністративних витрат НБУ і так далі.

Як то кажуть, щоб потім не було непорозумінь. Думаю, що проблема корупції несе більше ризиків, ніж кремлівські консерви в уряді та в парламенті, хоча, як показує практика, одна тема може годувати іншу.

Віталій Шапран,фінансовий аналітик, член Українського товариства фінансових аналітиків