Ілюстрація REUTERS

Запровадження в Україні другого рівня пенсійної системи значно посилить податкове навантаження і не гарантує підвищення пенсій у майбутньому, про що свідчить досвід багатьох країн.

Таке побоювання висловлюють багато економістів у світлі прийдешнього впровадження в Україні загальнообов'язкової накопичувальної пенсійної системи.

Дана система передбачає відрахування з роботодавця і працівника певного відсотка від зарплати в рівних частках для того, щоб накопичувати кошти на пенсійному рахунку в недержавному пенсійному фонді.

Відео дня

Ризики запровадження такої системи в Україні дуже великі, вважають експерти, і багато хто вже прозвали її «аферою століття». В першу чергу мова йде про зростання податкового навантаження на фонд оплати праці, яке пропонується збільшити на 4%. Це означає стягнення з роботодавців і працівників близько 100 мільярдів гривень на рік тільки на першому етапі впровадження системи, оскільки в подальшому передбачається зростання таких відрахувань, що може призвести також до зростання інфляції в Україні.

«Повністю легальні роботодавці, які чесно платять податки, втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючим фіскальним навантаженням. А ті, хто вирішив працювати "в чорну" або "в сіру", отримують надприбутки», - зазначають у Федерації роботодавців України, яка звернулася до влади з відкритим листом щодо ризиків введення другого рівня пенсійного забезпечення.

Проти введення другого рівня пенсійного забезпечення в Україні виступає Міжнародна організація праці з урахуванням негативного досвіду інших країн, що впровадили у себе накопичувальну систему. Відзначається, що приватизація пенсійної системи не призвела до збільшення рівня охоплення пенсіями, а їх розмір навіть скоротився. При цьому держава втратила важелі управління, які перейшли до приватних пенсійних фондів, адміністративні витрати яких на управління інвестованими коштами досить високі.

До того ж, у багатьох українців викликає побоювання і збереження коштів у таких фондах, які нерідко порівнюють з фінансовими пірамідами. Неясними залишаються і перспективи інвестування грошей майбутніх пенсіонерів – 100 мільярдів гривень щорічно, адже якщо їх просто зберігати на рахунках, то інфляція за довгі роки знецінить всі накопичення.

«У нас немає фондового ринку. Є тільки два варіанти – депозити в банках та ОВДП. Все! Промисловість, розвиток економіки через фондовий ринок – в Україні таких інструментів немає. Це проблема не тільки пенсій або пенсійних фондів, а загальноекономічна. Адже у нас дуже примітивна економіка», - розповів економічний експерт Віктор Скаршевський «24 каналу».

Як повідомляв УНІАН, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко раніше заявив, що не підтримує введення другого етапу пенсійної реформи, який передбачає збільшення навантаження на фонд оплати праці.