REUTERS

Падіння промислового виробництва України на 1,7% у січні обумовлено низькими показниками зовнішньої торгівлі із-за обмежень з боку Росії, а також падінням світових цін на сировинну продукцію.

Відповідна оцінка міститься в аналітичному матеріалі, опублікованому на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Зокрема, частка української промислової продукції, реалізованої за кордоном, у січні 2016 року склала 36,1% від обсягу виробництва проти 40% роком раніше.

Відео дня

При цьому, за оцінками Мінекономрозвитку, дія негативних чинників частково нівелювало поліпшення споживчих настроїв, зменшення ставки єдиного соціального внеску та скасування авансової сплати податку на прибуток.

Позитивні тенденції в січні були відзначені в поставках електроенергії (зростання на 2,2%), виробництві коксу і продуктів нафтопереробки (зростання на 5,2%), харчової промисловості (уповільнення падіння до 2,2%) та хімічної галузі (уповільнення падіння до 7,8%).

У той же час, металургійний комплекс продемонстрував поглиблення падіння до 2,8%.

Читайте такожУ Мінекономрозвитку назвали області, де промвиробництво впало найбільше

Як повідомляв УНІАН, падіння промислового виробництва в Україні у січні 2016 року порівняно з січнем 2015 року сповільнилося до 1,7% з 2,1%, зафіксованих місяцем раніше (грудень 2015 року до грудня 2014 року).

За інформацією Держстату, зростання виробництва в січні 2016 року порівняно з січнем 2015 року зафіксовано тільки у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки – на 5,2%, виробництві електричного обладнання – на 4,7%, виробництві меблів та іншої продукції – на 4,4%, постачання електроенергії, газу і пари – на 2,2%.

Читайте такожРічні прогнози з промвиробництва в Україні можуть бути погіршені – експерт

Зростання виробництва порівняно з попереднім місяцем у січні зафіксоване тільки у постачанні електроенергії, газу і пари – на 8%, виробництві коксу і продуктів нафтопереробки – на 2,9%.

Найбільше падіння виробництва у січні 2016 року порівняно з січнем 2015 року зафіксовано у виробництві комп'ютерів, електричної та оптичної продукції – на 20,1%, деревообробній промисловості – на 8,3%, хімічної промисловості – на 7,5%, фармацевтиці – на 7,3%.