Ілюстрація REUTERS

"Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" (ММКІ) запустив новий комплекс машини безперервного лиття заготовок (МБЛЗ) №4, інформує бізнес-портал Uaprom.info. Як повідомляє прес-служба компанії, група "Метінвест" інвестувала в проект, який не має аналогів в Україні, 150 млн дол.

Присутній на церемонії відкриття президент України Петро Порошенко зазначив, що це сприятиме розвитку української економіки в цілому. "П'ять років тому здавалося неймовірним, що багатомільйонні інвестиції будуть надходити в металургію Донбасу. Сьогодні країна піднімається в рейтингу виробників сталі. Моя місія сьогодні – не просто брати участь у запуску МБЛЗ на маріупольському меткомбінаті. Мій обов'язок – подякувати металургам, маріупольцям за те, що змінюється українська металургія, змінюється Маріуполь, змінюється країна", - зазначив він.

Комплекс МБЛЗ №4 дозволить збільшити потужності "ММК ім. Ілліча" з виплавки сталі майже на 40%. Крім того, сучасне обладнання МБЛЗ дасть можливість ММКІ підвищити енергоефективність, якість продукції і збільшити переробку чавуну на продукцію преміум-сегменту. Будівництво комплексу розпочалося у вересні 2016 року. На об'єкті використане обладнання компанії Primetals Technologies.

Відео дня

При цьому газоочисне обладнання комплексу відповідає екологічним вимогам Євросоюзу: завдяки висококласній системі аспірації техногенний вплив на місто мінімально. Як зазначив генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков, "досягнення міжнародних екологічних стандартів – ключове завдання групи "Метінвест" сьогодні. Ми інвестуємо в екологічну модернізацію наших підприємств. Цей масштабний проект забезпечить чисте виробництво і нові робочі місця, державі – додаткову валютну виручку в розмірі близько 1 мільярда доларів, а галузі, регіону і міста – гарантовані перспективи".

Введення в експлуатацію сучасного австрійського комплексу МБЛЗ №4 дозволить ММКІ виробляти щорічно близько 2,5 млн тонн литих слябів розміром 170-250 х 900-1550 мм за рахунок часткової відмови від експорту чушкового чавуну та перенаправлення його обсягів на виробництво високоякісної сталі. Її експорт щорічно приноситиме державі додаткову валютну виручку в розмірі близько 1 млрд дол. США. Крім того, новий сталеливарний комплекс для виробництва слябів дозволив створити у Маріуполі додатково 347 нових робочих місць в конвертерному і обслуговуючих цехах.

Для будівництва МБЛЗ була залучена кредитна лінія на суму 43,2 млн євро на сім років. Покриття кредитної лінії здійснювалось за рахунок Австрійської експортної гарантії, виданої експортним кредитним агентством (ЕКА) Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB). Єдиним кредитором виступив Raiffeisen Bank International AG. Процентна ставка була встановлена на рівні шестимісячної ставки EURIBOR плюс маржа. Фінальний термін погашення кредитної лінії – вересень 2025 року.

Як повідомлялося, група "Метінвест", з урахуванням асоційованих компаній та спільних підприємств, перерахувала 22,2 млрд грн у бюджети всіх рівнів України в 2018 році, що на 50% більше податкових відрахувань 2017 року.