Нинішня система стандартизації заснована на ГОСТах 40-річної давності / фото УНІАН

Державний концерн "Укроборонпром" планує до 2022 року перейти до єдиної системи стандартизації у сфері оборонно-промислового комплексу та оновити фонд стандартів у сфері ОПК, щоб вони відповідали стандартам світового рівня.

Читайте такожВ "Укроборонпромі" пояснили, чому підприємства концерну залишилися практично без прибутку

Як повідомляє прес-служба держконцерну, про це зазначається в дорожній карті модернізації системи стандартизації у сфері ОПК, яка була вироблена на міжвідомчій нараді.

Відео дня

У концерні зазначили, що таке рішення було прийнято у зв'язку з необхідністю впровадження в оборонній промисловості сучасних технологій виробництва, застосування нових матеріалів, а також проведення випробувань відповідно до передових світових практик.

"Існуюча нині система стандартизації в оборонній сфері досі частково базується на стандартах ГОСТ, які були прийняті понад 30-40 років тому. Ці стандарти вже не відповідають сучасному рівню вимог, що пред'являються до систем озброєнь, технічній базі їх виробництва і створюють ризики виникнення перешкод у можливих спільних оборонних проектах з країнами ЄС і НАТО. Водночас через розбіжності в ГОСТ з міжнародними та європейськими стандартами, необхідно проводити ресертифікацію імпортної оборонної продукції, яка закуповується для потреб оборони", - сказано в повідомленні.

Водночас у складі держконцерну передбачається визначити ключові підприємства з питань стандартизації та створити систему корпоративних стандартів за дивізійним принципом, враховуючи досвід впровадження корпоративних стандартів в дивізіоні авіабудування. Також буде створена інформаційна база даних зі стандартизації, яка буде знаходитися у вільному доступі для підприємств концерну.

Довідка УНІАН. Державний концерн "Укроборонпром" створений у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки та боєприпасів і беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять більше сотні підприємств ОПК України.