Ілюстрація REUTERS

Підприємства оборонно-промислового комплексу України з 2019 року почнуть впровадження принципів і стандартів НАТО.

Читайте такожУкраїна виділить на виробництво боєприпасів більше мільярда гривень

Як повідомляє прес-служба державного концерну «Укроборонпром», таке рішення було прийнято під час засідання 27-ї Спільної робочої групи Україна-НАТО.

Відео дня

«Крім того, з 2019 року розпочнеться практичне впровадження натовських технічних стандартів у виробництві озброєння і військової техніки в Україні. Це дозволить значно підвищити якість української зброї і забезпечить взаємну сумісність бойових систем України та країн-членів Альянсу», - сказано в повідомленні.

У держконцерні додали, що для прискорення переходу на нові стандарти влітку 2019 року технічні експерти НАТО відвідають підприємства «Укроборонпрому», що входять до складу кластерів авіабудування та радіолокації.

Завершення адаптаційних процедур та повна імплементація стандартів НАТО для керівних документів оборонного сектора та оборонно-промислового комплексу України плануються на кінець 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада Верховна Рада попередньо схвалила президентський проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства країни в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037).

Законопроектом передбачається в преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України і підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень парламенту належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі і НАТО.

Водночас, з тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV "Перехідні положення". У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Передбачалося, що депутати зможуть прийняти цей законопроект в цілому на наступній сесії парламенту.