Ілюстрація REUTERS

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроект «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», яким пропонується запровадити можливість реконструкції застарілого житла без прив'язки до поверховості будинків, тоді як зараз реконструювати можна лише будинки до 5 поверхів.

Читайте такожХрущовки. Знищити не можна реанімувати

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

За його словами, відповідно до чинного закону про реконструкцію, застарілий житловий фонд - це будинки лише до 5 поверхів, які за своїм технічним станом не відповідають нормативам безпеки і комфорту проживання.

«Граничний строк їх експлуатації закінчився, а конструкції зносилися не менше ніж 60%. Однак насправді в Україні є житло й іншої поверховості, яке також потребує реконструкції. Тому ми розширили перелік об'єктів, які можуть реконструюватися, й у новому законопроекті прописали, що реконструкції підлягають будинки різної поверховості та інші об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури, технічний стан яких вже не відповідає нормативному», - написав заступник міністра.

Парцхаладзе повідомив, що в Україні існує близько 1 млрд кв. м житлового фонду, 70-80% з якого - застаріле житло.

«За оцінками експертів, близько 75 млн кв. м житла в Україні є аварійним і непридатним для проживання. Тому запровадження ефективного механізму реновації застарілого житла в Україні на практиці є вкрай актуальним», - додав він.

Також Парцхаладзе повідомив, що новий законопроект найближчим часом буде направлений на розгляд та узгодження зацікавленими центральними органами виконавчої влади, після чого буде переданий до Кабінету міністрів України.

фото facebook/lev.partskhaladze

Як повідомляв УНІАН, Мінрегіон спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст "Діпромісто" імені Ю. Білоконя (м. Київ) завершив розробку нового законопроекту "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду".