Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект, який дозволить приватним компаніям вести діяльність у космічній галузі.

Читайте такожРада ухвалила закон про скорочення державного фінансування партій і реформу НАЗК

За ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності» (№1071) проголосували 308 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Як зазначив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, законопроект спрямований на те, щоб у вітчизняної космічної галузі було майбутнє, а для цього потрібні вливання приватного капіталу.

«Законопроект про те, щоб дати українському космосу майбутнє, щоб демонополізувати, щоб прибрати ліцензію, щоб прибрати заборони і бюрократичні перепони на шляху розвитку українського космосу», - сказав він.

За словами депутата, після ухвалення законопроекту в першому читанні до комітету надійшло 22 правки, з яких було враховано 17, а решту відхилили.

Під час обговорення законопроекту перед ухваленням у першому читанні заявлялося, що він скасовує держмонополію на заняття діяльністю в космічній галузі, виключає положення про ліцензування такої діяльності, ліквідує норму про дозвіл суб'єктам господарювання на самостійні переговори й інші моменти.

Довідка УНІАН. У першому півріччі 2019 року підприємства космічної галузі України виробили товарної продукції на суму понад 2,08 млрд грн. Майже 80% продукції космічної галузі України йде на експорт, оскільки держава на даний момент не здатна за рахунок бюджету завантажити виробничі можливості вітчизняних підприємств.