Ілюстрація REUTERS

Апеляційний суд у Нідерландах виніс рішення, згідно з яким колишнім акціонерам нафтової компанії ЮКОС має бути виплачена компенсація $50 млрд.

Читайте такожAtlantic Council: Путін буде тримати Росію в стані стагнації й війни якомога довше

Це означає, що рішення Міжнародного арбітражного трибуналу від липня 2014 року про присудження екс-акціонерам ЮКОСа рекордної компенсації більш ніж в $50 млрд знову чинне, йдеться в прес-релізі голландського суду.

Відео дня

Суд анулював рішення Окружного суду Гааги, яким той в 2016 році скасував постанову гаазького Міжнародного арбітражу, що зобов'язав Росію виплатити колишнім мажоритарним акціонерам ЮКОСа компенсацію за експропріацію нафтової компанії, пише РБК.

«Ми повинні вивчити рішення апеляційного суду у всіх деталях. Зараз вже можна сказати, що ми маємо намір приводити у виконання арбітражні рішення (2014 року — ред.)», — сказав директор з комунікацій GML (холдингової компанії для колишніх мажоритарних акціонерів ЮКОСа) Джонатан Хілл. Тепер екс-акціонери можуть у принципі почати заново спроби звернути стягнення на держвласність Росії в різних країнах.

«Кремль програв Гаагу акціонерам ЮКОСа. ...Програв саме Кремль, а не Росія», — відреагував у своєму Twitter на рішення колишній основний власник ЮКОСа Михайло Ходорковський (у нього немає матеріального інтересу в даному рішенні суду, оскільки він ще у 2005 році передав свої частки в GML Леоніду Невзліну).

Рішення апеляційного суду може бути оскаржене у Верховному суді Нідерландів. Російська влада вже заявила, що оскаржуватиме  це рішення у Верховному суді.

Спір щодо ЮКОСу в міжнародних інстанціях триває з 2005 року.