Президент України Володимир Зеленський / Фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців», який Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Читайте такожПодаткова запросила ФОПів протестувати нову програму

Відео дня

Що зміниться

Закон передбачає спрощення ведення обліку для фізичних осіб – підприємців, доступу до електронного кабінету платника податків та розширення його функціоналу.

Зокрема, документ передбачає скасування обов'язкової книги обліку доходів для ФОП. Фізичним особам – підприємцям І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі – паперовій чи електронній – із зазначенням суми доходу за місяць. Фізичні особи – підприємці на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.

Крім того, закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

Також документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

Безкоштовний програмний РРО

17 липня 2020 року представників малого та середнього бізнесу України запросили протестувати безкоштовний програмний РРО (реєстратор розрахункових операцій) від податкової. Про це повідомлялося на сайті міністерства фінансів.

Використання РРО для деяких видів діяльності стає обов'язковим для ФОП 2-4 групи з 1 січня 2021 року. Відповідний закон був прийнятий у вересні 2019 року, а на початку липня Мінфін завершив держреєстрацію своїх указів.