Керівництво "Електроважмашу" і ОПЗ звинуватили у неефективному управлінні / Фото УНІАН

"Електроважмаш" у першому кварталі 2020 року випустив продукції на 160 млн гривень, що на 72% менше, ніж у 3 кварталі 2019 року

Призначений Фондом держмайна перед приватизацією менеджмент держпідприємств "Електроважмаш" і Одеський припортовий завод неефективно управляє держкомпаніями і веде їх до банкрутства. Про це пише у своєму блозі на "Українській правді" економічний журналіст Сергій Лямець.

"У мене є тільки один варіант пояснення: крадуть. Крадуть там, на місцях. І судячи з усього, крадуть ще більше і ще крадуть зі збитків. А це називається "мародерство", - пише Лямець.

Відео дня

Як зазначає журналіст, згідно з наведеними даними, "Електроважмаш" у першому кварталі 2020 року випустив продукції всього на 160 млн гривень, що на 72% менше, ніж у 3 кварталі 2019 року, а надходження від замовників знизилися - на 85% - з 600 млн до 90 млн гривень.

Нагадаємо, в листопаді 2019 ФДМУ призначив в. о. голови компанії Віктора Буська.

За словами заступника голови Фонду держмайна Сергія Ігнатовського, це було зважене рішення. Приватизація "Електроважмашу" планувалася в першій половині 2020 року.

Лямець також зазначає, що ОПЗ після зміни менеджменту стрімко нарощує збитки.

Зокрема, 4 квартал 2019 підприємство закінчило зі збитками 929,8 млн гривень. У першому кварталі 2020 збиток зріс до 1,510 млрд гривень.

У січні 2020 року ФДМ призначив в. о. голови правління ОПЗ ресторатора Миколу Синицю.

Нагадаємо, повідомлялося також, що під контролем Фонду держмайна перебувають підприємства АТ "Турбоатом", ЗАТ "Президент-Готель", "Центренерго", АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Раніше повідомлялося, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрило п'ятьох людей в організації корупційної схеми в державному підприємстві "Електроважмаж", що завдало збитки в 13,7 млн гривень.