Колаж з фото УНІАН

Україна втрачає фахівців, тому потрібно змінювати принципи мобілізації, щоб українська економіка не зупинилася. Про це заявив економічний експерт Олександр Охріменко.  

"На сьогоднішній момент намагання якимось чином "залатати" мобілізацію за рахунок бронювання не працюють, тому що пропозиції влади всі критикують. Європейська асоціація бізнесу каже, що таке бронювання не спрацює. Асоціація малих міст каже те саме. Вони зараз вигрібають людей, які не задіяні в бойових діях. Але ж вони в тилу працюють", - наголосив Охріменко.  

Він зауважив: Україна вже потерпає від дефіциту фахівців. Зважаючи, що ніхто наразі не може прогнозувати закінчення гострої фази, підхід до мобілізації має змінитися так, щоб Україна не втратила працівників. 

Відео дня

"Мобілізація може тривати півроку. А у нас війна вже два роки. Тому нам треба міняти підхід до мобілізації так, щоб воювати 10-20-30 років. Тільки контрактна армія! Ніяке бронювання або мобілізація тут не допоможуть. Будь-які моделі бронювання будуть тупикові, бо економіка зупиняється на пів року, на місяць, а після перемоги - запускається. А ви хочете, щоб економіка зупинилася і 10 років не працювала?", - резюмував Охріменко. 

Нагадаємо, раніше з’явилася інформація, що у Кабміні розглядають схему бронювання тільки для працівників з зарплатнею від 35 тис. грн. Ця схема викликала хвилю критики від експертів та військових як така, що може спровокувати розкол у суспільстві. Крім того, це може призвести до колапсу у найбільших сферах української економіки - аграрній та промисловій, де традиційно зайнято багато працівників, але зарплати менші, ніж вказана Кабміном "стеля".