Російська економіка паралізована через санкції / фото REUTERS

Ситуація в російській економіці далека від стійкої, незважаючи на заяви самого Кремля. Західні санкції і масовий відтік транснаціональних компаній завдали величезних збитків економіці країни, пише Business Insider з посиланням на статтю дослідників з Єльського університету Джеффрі Зонненфельда і Стівена Тіана.

"Ми не можемо потрапити в пастку, думаючи, що для Путіна все добре, і не можемо відмовлятися від ефективних заходів тиску на нього", - пишуть експерти.

Вони зазначають, що передача експропрійованих активів від західних фірм не робить Росію багатшою.

Відео дня

У статті наведені інші причини ослаблення РФ. Так, з лютого 2022 року щонайменше 1 мільйон росіян втекли до інших країн. Це призвело до дефіциту робочої сили, який наблизився до 5 мільйонів працівників, і спричинив високу інфляцію.

Також зазначається, що з Росії було вивезено 253 млрд доларів приватного капіталу. Крім того, Москва втратила доступ до західних технологій і досвіду, на які покладалися її компанії, а прямі іноземні інвестиції майже повністю вичерпалися.

Ситуація погіршується суворим контролем за рухом капіталу, який зробив російські активи фактично знеціненими на світових ринках. А санкції не дозволяють російським компаніям випускати нові акції чи облігації на західних ринках.

"Росія, яка ніколи не постачала жодної готової продукції – ні промислової, ні споживчої – у світову економіку, паралізована. Вона далеко не економічна наддержава, оскільки практично вся її сировина може бути легко замінена з інших країн. Військова машина приводиться в рух лише за рахунок канібалізації підприємств, які тепер контролюються державою", – цитує видання дослідників.

Проблеми в економіці РФ

Раніше УНІАН писав, що економіка РФ отримала несподівану проблему бульбашки на ринку нерухомості. Щоб заспокоїти втомлене від війни населення, Росія видала своїм громадянам мільярди доларів дешевих кредитів на купівлю нового житла. Ці гроші зараз створюють проблеми.

Станом на закінчення другого року повномасштабної війни споживчі ціни в Росії зростають, навіть попри те, що інфляція в інших країнах послаблюється. Центральний банк РФ впорався зі сплеском інфляції на початку 2022 року. Однак зараз чиновники ЦБ побоюються, що вони можуть втратити контроль і підвищують відсоткові ставки.

Вас також можуть зацікавити новини: