КБ "Південне" / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував віце-прем'єру — міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олегу Уруському повернутися до приєднання «Південмашу» до КБ «Південне».

Про це сказав в інтерв'ю Уруський LB.ua.

Читайте такожРада відтермінувала боргі «Південмашу» перед бюджетом і знайшла 300 мільйонів гривень на борги по зарплаті

Відео дня

«Що стосується об'єднання і приєднання. Так, дійсно, наша команда Космічного агентства (у 2015 році. - ред.) розробила проект постанови про приєднання «Південмашу» до КБ «Південне». Проект був погоджений усіма зацікавленими органами виконавчої влади, Фондом держмайна, Мінекономіки, Мінфіном, Мін'юстом. Мені залишалося тільки винести його на засідання уряду. Але цього не сталося. Якби це було реалізовано, сьогодні вже забули б, що був «Південний машинобудівний завод», КБ «Південне», а функціонував би Ракетно-космічний центр «Південний». Модернізований», - заявив Уруський.

Відповідаючи на питання про те, чи буде він знову пропонувати об'єднати «Південмаш» та КБ «Південне», Уруський зазначив: «Прем'єр-міністр мені сказав: нумо відновімо цю постанову».

Хронологія подій:

  • Державне підприємство «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» (Дніпро) створено в 1944 році. "Південмаш" - єдиний виробник ракет-носіїв та супутників в Україні. За підсумками 2012 року "Південмаш" увійшов до п'ятірки світових лідерів по запуску ракет-носіїв.
  • «Південний машинобудівний завод» імені Макарова» в період з 2012 по 2019 рік скоротив обсяги виробництва у два рази.
  • Середня чисельність працівників підприємства у 2019 році скоротилася до 5400 осіб, тоді як у 2012 році вона становила 10000 осіб. Сьогодні середня зарплата на заводі становить 6500 грн, але навіть з її виплатою у підприємства виникли величезні проблеми.
  • 14 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому закон про погашення боргів по зарплаті державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» імені А. М. Макарова» (Південмаш) у розмірі 300 млн грн, а також відстрочила борги підприємства перед бюджетом.