Фото ua.depositphotos.com

Ініціатива з вивчення російського піратства (ISRP), куди входять колишні урядовці США, експерти з міжнародної торгівлі та експерти з нацбезпеки, запустили новий проект, який виявлятиме масштаби розграбування Росією українських активів. Документи, що підтверджують факти крадіжки, і поточні новини збиратимуть в ресурсному центрі групи під назвою RussiaTheftWatch. Про це на прес-конференції розповів головний представник ISRP, колишній заступник держсекретаря США Джеймс К. Глассман. 

Він також представив першу доповідь групи ISRP: у ній зібрані всі задокументовані факти грабежу Росією українського зерна і металопродукції, зокрема, супутникові фото, дані навігаційних компаній і джерел ISRP у різних країнах світу. Всього у звіті ISRP зазначено близько 50 окремих інцидентів, щодо яких є чіткі докази того, що судна використовувалися для перевезення українського зерна, вкраденого Росією.

Як сказано у звіті, награбована сталь доставляється безпосередньо в російські промислові райони, де використовується для місцевого виробництва. А зерно відправляється безпосередньо в Туреччину чи Сирію, причому в деяких випадках проходить через російські порти, щоб приховати своє походження.

Відео дня

У наступних звітах ISRP також представить свої висновки з приводу того, як пом'якшити наслідки цього мародерства - зокрема, механізми з передачі Україні активів РФ, які заморожені по всьому світу.  

Як відомо, Росія краде українську продукцію на державному рівні: окупанти відновили функціонал Маріупольського порту і повернули електро- і водопостачання, щоб мати можливість вивозити ще більше награбованого. На цей момент відомо про 3 кораблі, які вивезли в Ростов українську сталь, всього ж у порту Маріуполя металопродукції, виробленої на заводах Азовсталь і ММКІ, на суму понад 100 мільйонів доларів. Що стосується зерна, то, за даними українського уряду, Росія викрала вже до півмільйона тисяч тонн зерна вартістю понад 100 млн доларів США, і практично всі кораблі, що виходять із зерном із Севастополя, перевозять викрадену українську продукцію.