У Торговельній промисловій палаті закликають прийняти закон щодо регулювання стосунків мереж супермаркетів та постачальників продуктів / фото Микола Тис, УНІАН

У Торговельній промисловій палаті закликають ухвалити закон щодо регулювання стосунків мереж супермаркетів та постачальників продуктів, адже перші заборгували вітчизняним виробникам продовольчої продукції понад 5 млрд грн.

Таку пропозицію висловив член Української ради бізнесу, перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Він пише, що всупереч антимонопольному законодавству та всім запобіжникам, встановленим проти недобросовісної конкуренції, національні торгові мережі посіли монопольне становище на ринку, займаючи понад 70%, та почали встановлювати власні умови, які згубно впливають на виробників агропромислової продукції.

Відео дня

"Попри норми європейських директив, які обмежують граничний термін розрахунків 60 днями, постачальники змушені чекати 90, 120, а часом – і 180 днів. Для виробників це означає хронічну нестачу обігових коштів і необхідність додаткового кредитування. Для мереж – безвідсотковий кредит, яким вони безкоштовно користуються необмежений час. За різними підрахунками, йдеться про близько 5 млрд доларів, якими рітейл користується на свій розсуд, затримуючи розрахунки з постачальниками", - зазначає він, додаючи про системи штрафів та додаткових виплат.

Наслідком такої політики рітейлерів є можливість встановлення торгової націнки на рівні 40%, а подекуди і 60%, у той час, як вона повинна складати 15-25%.

Для розв'язання цієї проблеми Непран пропонує державі втрутитися на законодавчому рівні та використати досвід Європейського Союзу, у якому проблема монополізації ринку харчових продуктів великими мережами супермаркетів вирішена за допомогою відповідної директиви.

"Зокрема, зобов’язати торгові мережі щонайменше вчасно розраховуватися з постачальниками, не дискримінувати їх у порівнянні з іноземними виробниками, обмежити розмір штрафів та санкцій та прибрати масу інших речей, які вигідні лише одній стороні", - зазначає він.

За його словами, роботу у відповідному напрямку вже ведеться, нещодавно цю тему обговорювали на круглому столі, де були присутні представники профільних комітетів Верховної Ради, підприємств-виробників, провідних бізнес-асоціацій. Учасники погодилися, що вітчизняні виробники та переробники аграрної продукції опинилися в невигідних умовах. Присутні парламентарі підтвердили, що готові працювати над законодавчим посиленням торговельного захисту виробників, зокрема – у відносинах з торговими мережами.

Нагадаємо, раніше навести лад на ринку української роздрібної торгівлі продуктами закликав бізнесмен Денис Парамонов.