За понад рік десятки українських спиртзаводів пішли з молотка, повідомили у Фонді держмайна / ілюстративне фото УНІАН

Фонд державного майна з жовтня 2020 року на аукціонах продав 30 спиртових підприємств за понад 1,7 млрд грн.

За словами заступника голови Фонд держмайна Тараса Єлейка, вже сьогодні можна казати, що реформа з демонополізації спиртової галузі в Україні відбулася.

"На прозорих аукціонах приватизовано 30 спиртових підприємств на суму понад 1,7 млрд грн, 1,05 млрд грн з яких вже сплачено інвесторами до державного бюджету, ще 37 млн – надійшли в якості пені і гарантійних внесків за відмову від результатів аукціону. Ця реформа – потужний стимул для розвитку всієї галузі", – цитує Єлейка пресслужба Фонду.

Відео дня

Читайте такожЗавод "Більшовик" у Києві продали за 1,43 мільярда гривень

Також зазначається, що найближчим часом мають відбутися наступні аукціони з приватизації спиртових заводів – Вузлівського, Тростянецького та Уладівського.

Нагадаємо, у 2020 році Фонд держмайна провів 20 успішних аукціонів з приватизації спиртзаводів.

3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про лібералізацію у сфері виробництва спирту і скасування державної монополії на спиртову галузь.

Монополістом у спиртовій галузі України було державне підприємство "Укрспирт", створене у 2010 році. Уряд планує завершити приватизацію "Укрспирту" до 1 липня 2021 року, виставивши на продаж понад 40 заводів.