Заступник міністра економіки України Тарас Качка / фото УНІАН

Єдина проблема, яка всередині України заважає реалізувати програми з декарбонізації - це фінансове управління і відсутність розвиненої системи підтримки бізнесу. Щоб змінити цю систему, країні потрібен Фонд, у якому будуть акумулюватися гроші на модернізацію. У тому числі до цього фонду повинні спрямовуватися кошти від сплати податку на викиди СО2.

Про це заявив заступник міністра економіки України - торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю "Екополітика".

"У нас не так добре розвинена культура підтримки бізнесу - є або пільги, або компенсації банківських ставок, і ми залежимо від них. Я сподіваюся, Фонд декарбонізації буде першим успішним прикладом акумуляції коштів із різних ресурсів. Зокрема, мова йде про вуглецевий податок, який би спрямовувався не до загального бюджету, а на проекти з декарбонізації", - підкреслив Качка.

Відео дня

За його словами, в ЄС у рамках декарбонізації відбувається складний процес дискусій - між екологічними активістами, споживачами, бізнесом, фінансовими колами, вченими й постачальниками обладнання. Це дає можливість виробити оптимальне рішення для всіх.

Нагадаємо, Міністерство екології на чолі з міністром Абрамовським підготувало законопроект №4167 "Про запобігання, зменшення і контроль промислового забруднення", проте він був тричі провалений у Верховній Раді. Цей проект був розкритикований міжнародними організаціями та профільними українськими асоціаціями: так, за розрахунками Європейської Бізнес Асоціації, на впровадження європейських технологічних норм, передбачених проектом №4167, Україні потрібно щонайменше 10 мільярдів доларів. Однак у законі не було ні слова про те, із яких джерел буде профінансована екомодернізація. Також проект не пройшов широкі громадські обговорення.

Раніше народний депутат Сергій Магера заявив, що для того, щоб виконати зобов'язання, які взяла на себе Україна у рамках Паризької кліматичної угоди, влада має акумулювати гроші з різних джерел, у тому числі направляти на модернізацію кошти екологічного податку.