Зеленський і Кубраков обговорили з міністрами ЄС перспективи блокування транспортних автоперевезень для Росії та Білорусі

Президент України Володимир Зеленський і міністр інфраструктури Олександр Кубраков взяли участь в онлайн-зустрічі міністрів Польщі, Австрії, Чехії, Франції Німеччини та України, а також комісара ЄС з питань транспорту.

Як повідомив Кубраков, на зустрічі обговорювали необхідність нових транспортних санкцій проти країн-агресорів.

"Вкотре акцентував на важливості перекриття доступу для російського та білоруського автотранспорту (у першу чергу - вантажного) до дорожньої системи ЄС. Зокрема, ми очікуємо на відмову від видачі дозволів на міжнародні вантажні перевезення для перевізників окупанта та його союзників. Потрібно забезпечити торговельну блокаду росії", - підкреслив він.

Відео дня

Україна висловила вдячність партнерам за допомогу в евакуації мирних жителів, а також за пільгові умови проживання та пересування країною для них. Не менш важливою є допомога з гуманітарними вантажами та їх транспортуванням.

Зеленський і Кубраков обговорили з міністрами ЄС перспективи блокування транспортних автоперевезень для Росії та Білорусі

"Суттєвою підтримкою для організації вантажних автомобільних перевезень стало запровадження Польщею, Литвою, Латвією, Естонією, Словаччиною, Молдовою, Німеччиною, Італією, Австрією та Угорщиною бездозвільного проїзду, а також інших пільгових умов для перевізників гуманітарних вантажів в Україну", - розповів Кубраков.

Він закликав усі європейські країни долучатись до нової транспортної коаліції - це стане важливим внеском у спільну перемогу.

Міністр інфраструктури України під час зустрічі також підняв питання співпраці для післявоєнної відбудови країни. Наразі російсько-білоруська агресія вже завдала матеріальної шкоди для інфраструктури і транспортного сектору на мільярди доларів.

"Закликав партнерів долучатися до відбудови України, зокрема через спільні нові проєкти, технології, а також спеціальні джерела фінансування. І вкотре нагадав, що кожен крок з підтримки нашої країни - це ще один послідовний крок до спільної перемоги Європи над агресором. Демократія та свобода обов’язково переможуть", - підкреслив Кубраков.