Мінфін виявив зловживання з соцвиплатами майже на 6 млрд грн / фото УНІАН

Міністерство фінансів України, завдяки верифікації соціальних виплат, з початку року запобігло неефективному використанню 5,9 млрд грн бюджетних коштів і повернуло до бюджету 46,5 млн грн.

Читайте такожКабмін хоче урізати витрати на субсидії майже на чверть

Як повідомляється на сайті Мінфіну, за цей період міністерство направило близько 7,5 млн рекомендацій щодо перевірки достовірності інформації, яку подають одержувачі субсидій.

Відео дня

За інформацією Мінфіну, перевірки отримувачів житлово-комунальних субсидій у січні-вересні показали, що понад 68 тис. осіб отримують кілька субсидій за різними адресами.

Також, як ілюстрацію, в Мінфіні навели приклад, як громадянин купив автомобіль Mercedes-Benz вартістю понад 1,3 млн грн і при цьому оформив субсидію в розмірі 2 тис. грн.

«Таких випадків багато, і це несправедливо. Зупинка процесу верифікації призведе до зростання зловживань коштами платників податків», - прокоментував ситуацію заступник міністра фінансів Юрій Гелетій.

У Мінфіні наголосили, що верифікація соцвиплат, яка проводиться з 2016 року, дозволяє державі виявити шахраїв у цій сфері і спрямувати кошти тим, хто дійсно потребує допомоги.

При цьому наголошується, що Мінфін жодним чином не втручається в особисте або сімейне життя громадян, оскільки працює з даними, отриманими до 11 жовтня 2018 року на підставі діючих нормативно-правових актів.

Також повідомляється, що для комплексного врегулювання питань верифікації Мінфін розробив і подав на розгляд Кабінету міністрів відповідний законопроект, а також завершує впровадження нової сучасної автоматизованої інформаційно-аналітичної платформи, що значно підвищить оперативність, якість і прозорість процесу верифікації.

Довідка УНІАН. Верифікація державних виплат є комплексом заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка б підтверджувала право на отримання державних виплат і їх розмір.

Конституційний суд України в жовтні поточного року визнав неконституційним надання Міністерству фінансів права отримувати інформацію, що містить персональні дані. Суд виніс рішення у справі за конституційним поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо відповідності Конституції окремих положень Бюджетного кодексу.