Ілюстрація REUTERS

Українська телеком-сфера за перші шість місяців 2019 року заробила 32 млрд грн, повідомила прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ).

Читайте такожДепутати спростили ліцензування для операторів телекомунікацій

«За перше півріччя 2019 року українська телеком-галузь заробила 32 мільярди 31 мільйон 900 тисяч гривень», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, згідно зі звітом, 62,3%, або 19,9 млрд грн, припадає на послуги мобільного зв'язку.

Крім цього, 17,4%, або 5,57 млрд грн доходу, отримали телеком-компанії, що надають послуги фіксованого доступу до інтернету.

Доходи від надання фіксованого широкосмугового доступу до інтернету становили 5,57 млрд грн, а мобільні оператори отримали відповідно 56,5% доходу від надання доступу до інтернету.

Також 7,4% від загальної суми, або 2,37 млрд грн, становили доходи від надання послуг фіксованого телефонного зв'язку. Ще 12,9% доходів телеком-галузі, або 4,14 млрд грн, припадає на інші телеком-послуги: користування каналами, кабельною каналізацією електрозв'язку, супутні послуги та ін.

У структурі доходів від надання послуг фіксованого доступу до інтернету 95,3%, або 5,315 млрд грн, припадає на надання послуг споживачам, а 4,7%, або 259,6 млн, – операторам та провайдерам.

Крім того, НКРЗІ повідомили, що всього в Україні налічується 7,06 млн точок фіксованого доступу до мережі Інтернет, з яких 72,2%, або близько 5,1 млн точок, що працюють на швидкості 10 Мбіт/с і вище.

На статтю «Інше» припадає 12,9% усіх доходів телеком-галузі, з яких 27,1%, або 1,121 млрд грн, становлять доходи від надання послуг трансляції, у тому числі телебачення і радіомовлення; 23%, або 951 млн грн, - доходи від надання інших послуг для здійснення діяльності у сфері телекомунікацій»; 21,1%, або 874,4 млн грн, – доходи від надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж; 13,7% (565,2 млн грн) – доходи від надання в користування каналів зв'язку та/чи передавання даних; 13,6%, або 564,7 млн. грн., – доходи від надання супутніх послуг; 1,5%, або 63,7 млн грн, – доходи від надання в користування кабельної каналізації електрозв'язку.

«Дані, оприлюднені за результатами звітності операторів, провайдерів телекомунікацій, поданої в НКРЗІ, без урахування ПДВ. Показники наведені без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, Севастополя та частини тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях», - повідомила прес-служба.

Довідка УНІАН. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) є колегіальним органом державного регулювання у сфері телекомунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом та надання послуг поштового зв'язку. Здійснює повноваження органу ліцензування, дозвільного органу, регуляторного органу та органу державного нагляду у телеком-галузі.