Ілюстрація REUTERS

Французьке антимонопольне відомство оштрафувало Apple на 1,1 млрд євро за порушення закону про конкуренцію.

Читайте такожApple закриває свої магазини через коронавірус

Як повідомляє видання Reuters, американська компанія була в змові з двома гуртовими дистриб'юторами – Tech Data і Ingram Micro, які погодилися не конкурувати один з одним і запобігати конкуренції серед інших дистриб'юторів. Вони також заплатять штрафи в розмірі 76,1 млн і 62,9 млн євро відповідно.

Відео дня

Французьке відомство ініціювало розслідування у 2012 році після скарги реселлера eBizcuss незадовго до його банкрутства. Влада стверджує, що цей штраф є найбільшим для французького регулятора, передає itc.ua.

Мало того, що Apple і два її гуртовики домовилися не конкурувати один з одним, так вони ще й позбавили своїх посередників можливості знижувати ціни на продукцію Apple. Крім того, Apple звинувачується в несправедливій поведінці з посередниками, часто обмежуючи їх поставки. У звіті відомства йдеться, що всі ці методи в основному стосувалися планшетів iPad.

Apple у своїй заяві назвала рішення французького регулятора таким, що «розчаровує» і додала, що «воно стосується практики, яка існувала понад десяти років тому». На думку купертінівського гіганта, цей прецедент зачепить інші компанії та призведе до хаосу у всіх галузях. Apple заявила, що планує оскаржити рішення французького антимонопольного відомства.

В інших країнах теж скаржаться на те, що Apple контролює ринок своєї продукції. У серпні минулого року компанія уклала угоду з Amazon, яка завадила роздрібним продавцям перепродувати продукцію Apple на майданчику. Цим вже займається FTC.