Орієнтовно інтернет від Ілона Маска буде коштувати не більше 100 доларів на місяць / Ілюстрація REUTERS

Компанія SpaceX, заснована Ілоном Маском, запустила бета-тестування проекту Starlink - супутникової системи для забезпечення населення планети глобальним доступом до інтернету.

Про це повідомляє Naked-science.

Читайте такожІнтернет-супутники SpaceX станут загрозою для досліджень космосу - астрономи

Відео дня

Як повідомляє видання, зараз орбітальне угруповання супутників нараховує 600 апаратів; понад 500 з них - експлуатаційні моделі версії 1.0.

Програма бета-тестування Starlink поки обмежена північчю США і південними територіями Канади.

Швидкість скачування

Перші результати перевірки швидкості роботи супутникового інтернету від SpaceX вже викладені в Мережу. Швидкість скачування коливалася від 35,5 до 60,2 Мбіт/мс, швидкість вивантаження даних - в діапазоні від 4,6 до 17,7 Мбіт/мс. Середня затримка за підсумками серії тестів становила близько 30-40 мс, в окремих випадках досягаючи 90 мс.

Скріншот Naked-science

Очікувана швидкість після повноцінного запуску

За словами представників SpaceX, після повноцінного запуску системи Starlink вона буде забезпечувати швидкість скачування даних до 1 Гб/с при затримках не більше 35 мс.

Ціна

Вартість доступу до супутникового інтернету ще не озвучується; за оцінками галузевих експертів, для США і Канади вона має становити близько 100 доларів на місяць.

Повноцінне розгортання системи Starlink на найближчий час. Як пише видання, у компанії SpaceX для цього вже є дозвіл на висновок 42 тисяч супутників на навколоземну орбіту.

Що таке SpaceX

  • SpaceX - це приватна космічна компанія Ілона Маска. Завдання SpaceX - розробка революційних космічних технологій.
  • 7 серпня 2020 року SpaceX запустила на орбіту нову партію інтернет-супутників Starlink. Крім супутників, ракета також має вивести на орбіту два малих космічних апарати дистанційного зондування Землі американської компанії BlackSky.
  • 13 серпня 2020 року SpaceX відкрили вакансію співробітника на перший курорт у космодромі.