Термін тимчасового перебування на території України громадян Білорусі буде збільшено / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав указ для розвитку інвестиційного потенціалу України та залучення ІТ-фахівців та інноваторів з Білорусі.

Про це йдеться в указі № 420/2020, повідомляється на сайті ОП.

Читайте такожУкраїна готова прийняти у себе білоруські IT-компанії - віце-прем'єр Федоров

Відео дня

Термін тимчасового перебування

Згідно з Указом, Кабмін має продовжити до 180 днів на рік термін тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. 

"Це стосується підприємців, висококваліфікованих фахівців, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їх сімей", - йдеться в повідомленні.

Посвідка на проживання

Також Уряд має впровадити пілотний проект зі спрощеного оформлення ВНП для цих категорій громадян. 

При цьому необхідно передбачити можливість скорочення до трьох днів термінів для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.

Також пропонується скоротити до п'яти днів термін надання такого дозволу та передбачити можливість його отримання за принципом мовчазної згоди.

Платники єдиного податку

Згідно з Указом, потребує вдосконалення процедура реєстрації білоруських ІТ-фахівців як фізосіб-підприємців-платників єдиного податку.

Також потрібно визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, які необхідні для здійснення трудової діяльності в Україні.

Чому виникла проблема в роботі ІТ-компаній в Білорусі

У Білорусі тривають протести незгодних з результатами президентських виборів, що пройшли 9 серпня, на яких згідно з інформацією Центральної виборчої комісії Білорусі переміг чинний президент країни Олександр Лукашенко.

Під час протестів в країні фіксуються проблеми з оптичним і мобільним інтернетом.

Лукашенко заявив, що інтернет в країні нібито відключають з-за кордону. Він запевняє, що це не є ініціативою влади. "Комусь хочеться закликати виходити на вулиці. Навіть з-за кордону відключають Інтернет, щоб викликати невдоволення у населення. Зараз наші фахівці розбираються, звідки йде це блокування. Тому, якщо інтернет погано працює, це не наша ініціатива, це з-за кордону", - заявив Лукашенко.

Як Україна може допомогти білоруським IT-компаніям

  • Асоціація IT Ukraine, що об'єднує понад п'ятдесят IT-компаній, у зв'язку з протестами в Білорусі та наявними там проблемами з Інтернетом, пропонує білоруським IT-компаніям базову підтримку, що дозволяє зберегти відносини з клієнтами та партнерами, а також продовжити роботу над поточними проектами.
  • 14 серпня 2020 року Міністерство цифрової трансформації заявило про те, що готове створити необхідні умови для комфортного переїзду в Україну білоруських IT-компаній і фахівців у зв'язку з обмеженнями інтернет-зв'язку в Білорусі.