Qualcomm представила нову надшвидку зарядку Quick Charge 5 / фото ua.depositphotos.com

Qualcomm представила нове покоління фірмової технології швидкої зарядки Quick Charge, яка отримала порядковий номер 5. Попереднє покоління Quick Charge 4+ дебютувало ще в 2017 році.

Як пише itc.ua, із Quick Charge 5 компанія Qualcomm відновила паритет з китайськими виробниками (Oppo, Vivo та Realme), які нещодавно представили власні технології швидкої зарядки на 100+ Вт.

У стандарті Quick Charge 5 пікова потужність перевищує 100 Вт. У порівнянні з попереднім поколінням новий стандарт на 70% ефективніший і на 10 °С "холодніший".

Відео дня

Qualcomm обіцяє, що всього п'яти хвилин зарядки вистачить, щоб зарядити акумулятор ємністю 4500 мА•год від 0 до 50%, а його повна зарядка займе всього 15 хвилин часу.

Читайте такожУ Європі хочуть ввести "право на ремонт" для смартфонів, планшетів і ноутбуків

Зрозуміло, як і у випадку інших надшвидких зарядок, такі швидкості досяжні тільки при використанні в смартфоні двох акумуляторів ємністю 2250 мА•ч - так забезпечується підтримка більш високої напруги. Заявлена також можливість поділу струму заряду на три паралельні лінії.

Сертифіковані зарядні пристрої Quick Charge 5 зможуть видавати напругу від 3,3 до 20 В при силі струму від 3,3, 5 або 5+ А.

Quick Charge 5 побудований на базі протоколу Power Delivery (USB PD) 3.0 і підтримують функцію Programmable Power Supply (PPS), яка забезпечує широкі можливості щодо регулювання напруги в залежності від температури для досягнення більш високої швидкості зарядки. Разом з цим Quick Charge 5 зберігає зворотну сумісність з попередніми стандартами, починаючи від версії Quick Charge 2.0. Він також може працювати зі стандартними пристроями USB PD і гаджетами Apple (iPhone 7 і новіше).

qualcomm.com

Велику увагу при розробці Quick Charge 5 було приділено безпеці. Qualcomm стверджує, що її власний протокол безпечніший, ніж PD. Зокрема, заявлено вісім рівнів захисту по напрузі, три рівні захисту по струму, три рівні теплового захисту і три рівні захисту по максимальному часу зарядки, а також захист від перенапруги з порогом 25 В.

Читайте такожSamsung почне продавати телефони без зарядного пристрою - ЗМІ

Крім того, для забезпечення оптимальної продуктивності, Qualcomm заодно розробила нові контролери живлення: SMB1396 і MSB1398. Вони підтримують як дротовий, так і бездротовий тип подачі живлення і можуть використовуватися як із звичайними одинарними, так і зі здвоєними конструкціями акумуляторів (одноелементна конструкція буде обмежена по потужності на рівні 45 Вт, що все ще досить швидко). Окремо обмовляється, що контролер не буде сліпо довіряти зарядному пристрою, сертифікованому за стандартом PD, перед подачею струму він перевірить ще раз характеристики, щоб визначити фактичне максимальне значення, і буде постійно контролювати температуру.

Новітні флагманські SoC Snapdragon 865 і 865+ вже підтримують Quick Charge 5, хоча це не означає, що нинішні телефони зможуть використовувати його (потрібен також новий контролер живлення SMB).

Перший смартфон із підтримкою Quick Charge 5 випустить Xiaomi. Qualcomm стверджує, що це трапиться вже в третьому кварталі. Найімовірніше, цим смартфоном стане Xiaomi Mi 10 Pro.

Як повідомляв УНІАН, минулого року компанія Xiaomi анонсувала перший зарядний пристрій, що використовує нову технологію бездротової зарядки Mi Charge Turbo потужністю 30 Вт.