Ілюстрація REUTERS

Прокуратура міста Брауншвейг пред'явила позов керівникам автомобільного концерну Volkswagen, інкримінувати їм маніпуляцію ринком. Голова наглядової ради автогіганта Ханс-Дітер Петч, голова правління Херберт Діс і колишній голова правління Мартін Вінтеркорн звинувачуються в тому, що в 2015 році вони вчасно не проінформували інвесторів про ризики, пов'язані з дизельним скандалом.

Читайте такожVolkswagen почав випуск власних батарей для електрокарів (фото)

Про це повідомила прокуратура, передає «Німецька хвиля».

Відео дня

За даними слідства, топ-менеджери найбільшого в Німеччині автомобілебудівника раніше, ніж досі вважалося, знали про конкретні маніпуляції даними про вихлопні гази дизельних автомобілів. Однак вони, всупереч своїм обов'язкам, навмисно не поінформували вчасно ринок капіталів про ймовірні багатомільярдні виплати, пов'язані з дизельним скандалом, зазначається далі.

Тим самим, на думку прокуратури, Петч, Діс та Вінтеркорн протиправно чинили вплив на біржовий курс концерну. Інвестори вимагають від топ-менеджерів компенсацій за обвал акцій VW на біржі, що стався в 2015 році. На їхню думку, керівництво концерну повинно було раніше проінформувати фінансовий світ про пов'язані з дизельним скандалом ризики.

Читайте такожДизельний скандал: в США подали новий позов проти BMW та Bosch

Між тим адвокати голови VW Херберта Діса відкинули звинувачення в ринкових маніпуляціях. Позов прокуратури Брауншвейга абсолютно незрозумілий, повідомила адвокатська контора Парк. Захист вважає звинувачення невиправданими і такими, що не доводять складу злочину.

Нагадаємо, 18 вересня 2015 року стало відомо про ініційоване владою США розслідування маніпуляцій з даними дизельних вихлопів автомобілів Volkswagen. Керівництво VW було змушене визнати, що на кілька мільйонів проданих у світі автомобілів було встановлено програмне забезпечення, яке дозволяло маніпулювати тестами на відповідність двигунів екологічним стандартам.

"Дизельгейт" викликав масове відкликання продукції VW з ринку США для усунення технічних фальсифікацій. Концерн досягнув з владою Сполучених Штатів угоди про штрафні та компенсаційні виплати на загальну суму понад 18 мільярдів доларів в рамках врегулювання скандалу.