Володимир Зеленський / REUTERS

Вчора під час прес-марафону Президент України Володимир Зеленський заявив, що від запровадженої у 2015 році вимоги обльоту території РФ для українських авіакомпаній, останні несуть суттєві матеріальні збитки.

«Дотаційними, у принципі, є їх авіарейси. Україні це не вигідно», - підкреслив Зеленський.

При цьому президент зауважив, що ситуація доволі дивна відносно авіасполучення, адже із Росією увесь цей час існує транспортне та залізничне сполучення.

Відео дня

Читайте такожБудівництво аеропортів: Зеленський назвав пріоритет на 2020 рік

Нагадаємо, з 2014 року для українських компаній Росія ввела заборону на транзитні польоти над територією Російської Федерації. А з 2015 року між країнами (в результаті ряду взаємних санкцій) зовсім припинено авіасполучення. Тобто значно збільшилася довжина маршрутів в східному напрямку для українських авіакомпаній. А це додаткові витрати на паливо для вітчизняних авіакомпаній і незручності для пасажирів (через більшого часу польоту), що в свою чергу робить їх не конкурентними.

Експерти галузі неодноразово підкреслювали, якщо «обліт території РФ» наразі скасувати проблематично, то Кабмін має розглянути можливість зменшення податкового навантаження на вітчизняні авіакомпанії, що є доволі сталою практикою державної підтримки в багатьох країнах. В новому уряді і Міністерстві інфраструктури  досі триває  дискусія про те, чи треба, і головне – за рахунок яких економічних компенсаторів, підтримати український авіаперевізників.