Зеленський зібрав операторів нафторинку / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з представниками компаній-учасниць паливного ринку, нафто- і газовидобувної галузі, мереж автозаправних станцій, на якій закликав бізнес активніше знижувати ціни на бензин з урахуванням зміцнення курсу гривні.

Читайте такожЕксперти спрогнозували курс долара після Нового року

У повідомленні прес-служби Офісу президента йдеться, що під час наради сторони обговорили питання зниження цін на пальне на українських АЗС і детінізації ринку.

Відео дня

«Ми звертаємось до вас з пропозицією активніше відреагувати на зміцнення курсу і зменшити відповідно ціну на бензин. Не надавати знижки, а зменшити ціну на табло», - цитує прес-служба Зеленського.

При цьому, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Сергій Ніколайчук зазначив, що останнім часом ціни на бензин і дизельне пальне почали знижуватися. Також спостерігається тенденція зміцнення курсу гривні, тому пальне продовжуватиме дешевшати. АЗС повинні суттєвіше зменшувати ціни на пальне, але замість цього вони нарощують виплати за бонусними програмами.

Відзначається, що заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів наголосила, що реальна ціна на пальне сильно відрізняється від ціни, яку встановлюють компанії відповідно до програм лояльності.

«Така ситуація невластива більшості європейських ринків - коли такі великі програми лояльності. Ми пропонуємо ціну, за якою ви реально продаєте бензин, вказувати на стелі (електронному табло) й оптимізувати програми лояльності, чим збільшити конкуренцію на ринку», - цитує прес-служба Ковалів.

За інформацією прес-служби, представники компаній-учасниць паливного ринку зі свого боку відзначили проблему нелегальних АЗС. За їхніми даними, майже 25% автозаправних станцій працюють поза законом. Також діють нелегальні нафтопереробні заводи.

Президент, у свою чергу, пообіцяв активно боротися з нелегальним ринком і вже на початку року провести нараду з правоохоронними органами на цю тему.

«Ми готові допомогти. Якщо у вас є дані по областях - надайте нам. З нелегалами ми розберемося... Я вам обіцяю, що з січня, після свят, почнемо дуже жорстко боротися з усіма нелегалами», - цитує прес-служба Зеленського.

В Офісі президента зазначили, що учасники наради домовились знову зустрітися в січні і обговорити проблему боротьби з нелегальними АЗС.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що зниження цін на пальне в Україні на тлі зміцнення курсу гривні відбувається повільнішими темпами, ніж могло б бути, оскільки на цьому сегменті ринку дуже низька конкуренція, а також тіньові заправки.

За словами Гончарука, ціни на бензин зменшуються, за різними оцінками, від 30 до 80 копійок, але це неадекватне зниження, оскільки ціни повинні знизитися набагато сильніше. За підрахунками в Кабміні, ціни повинні зменшитися мало не на 2 гривні, а в середньому ціни на бензин в Україні повинні бути 1,1 долара за літр.

Також керівник уряду наголосив, що для нормальної роботи ринку потрібно здійснити цілий комплекс заходів із стимулювання конкуренції.

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України зросла до долара США на 3,4% за листопад і на 13,4% за 11 місяців поточного року.

Національний банк на вівторок, 24 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,28 грн/дол., що є максимальним значенням із січня 2016 року.