Ілюстрація REUTERS

Зниження цін на пальне в Україні на тлі зміцнення курсу гривні відбувається повільнішими темпами, ніж могло б бути, оскільки на цьому сегменті ринку дуже низька конкуренція, а також тіньові заправки, заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Читайте такожУ НБУ назвали плюси від сильної гривні

«Ціни знижуються, коли на ринку є конкуренція, за нормальних умов. Якщо конкуренція сильніша, то ціни знижуються швидше. Якщо конкуренції немає або вона слабка, то ціни або не знижуються взагалі, або знижуються дуже повільно. У випадку з пальним це товар, який дуже сильно прив'язаний до гривні, і зміцнена гривня повинна була потягнути ціни на бензин вниз, безперечно», - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

За словами Гончарука, зараз ціни на бензин зменшуються, за різними оцінками, від 30 до 80 копійок, але це неадекватне зниження, оскільки ціни мають знизитися набагато сильніше. За підрахунками в Кабміні, ціни повинні зменшитися мало не на 2 гривні, а в середньому ціни на бензин в Україні повинні бути 1,1 долара за літр.

Також керівник уряду наголосив, що для нормальної роботи ринку потрібно здійснити цілий комплекс заходів із стимулювання конкуренції.

«Те, що потрібно робити, це стимулювати конкуренцію. Тут є дві складові. На жаль, в Україні досі є дуже великий тіньовий сектор, фактично заправні станції, які працюють поза законом, і вони, природно, вбивають «білий» прибутковий бізнес, тому цей бізнес змушений компенсувати втрати, яких він зазнає від тіньового сектору економіки, і вони повільніше опускають ціну. Друга складова - у нас в Україні є Антимонопольний комітет, це орган, який відповідає за те, щоб конкуренція на ринках була достатньою і захищеною, і від якості роботи цього відомства залежить те, наскільки швидко ринки реагуватимуть на подібні чинники», - сказав він.

Прем'єр додав, що ціни на бензин продовжуватимуть знижуватись, але швидкість падіння вартості пального залежатиме від того, наскільки Кабміну вдасться стимулювати конкуренцію на цьому ринку.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що міністерство має намір вжити заходів для зниження цін на бензин на автозаправних станціях країни.

За словами міністра, маржа продавців бензину А-95 в Україні зросла за рік з 8% до близько 21%.

На початку грудня Антимонопольний комітет України ухвалив обов'язкові для розгляду найбільшими операторами АЗС рекомендації про необхідність зниження роздрібних цін на бензин, враховуючи ряд ринкових чинників.

За даними комітету, упродовж червня-листопада середні ціни великого опту на бензини А-95 і дизельне пальне знизились майже на 20%; курс долара до гривні знизився майже на 12%; середні роздрібні ціни на бензини А-95 і дизельне пальне знизились лише на 5-5,6%.

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України зросла до долара США на 3,4% за листопад і на 13,4% за 11 місяців поточного року - до 23,97 грн/дол. Національний банк на вівторок, 17 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,49 грн/дол., що є максимальним значенням із січня 2016 року.