Господарський суд Київської області задовольнив позов авіакомпанії «АероСвіт» до міжнародної системи продажу авіаперевезень IATA BSP щодо перерахування грошей за вже здійснені перевезення.

Як зазначається у повідомленні «АероСвіту», переданому УНІАН, позов було задоволено 5 березня 2013 року.

«Позовні вимоги «АероСвіту» задоволені частково, але рішення суду поки не набрало чинності», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Водночас в авіакомпанії відзначають, що, навіть вирішивши цю проблему, «АероСвіт» не зможе відновити платежі без скасування постанови Київського апеляційного господарського суду від 5 лютого 2013 року, якою було зупинено всі раніше введені у судовому порядку процедури, включаючи підготовку авіакомпанії до санації і виведення її з кризи.

«Постанова Апеляційного госпсуду провокує загрозу блокування рахунків авіакомпанії. Тому навіть після набуття чинності рішення суду за позовом авіакомпанії до IATA BSP і отримання раніше заморожених коштів «АероСвіт» буде позбавлений доступу до цих ресурсів. З середини січня 2013 року «АероСвіт» не має можливості проводити розрахунки за своїми зобов'язаннями перед співробітниками, позбувшись основного джерела надходження коштів», - зазначається в повідомленні «АероСвіту».

Компанія відзначає, що в ситуації, що склалася, також втрачає сенс залучення інвестицій з метою відновлення «АероСвітом» регулярних далекомагістральних рейсів, через що скорочення персоналу може бути масштабнішим, ніж це було передбачено програмою реструктуризації і виведення компанії з кризи.

«Рішення апеляційного господарського суду може призвести до повної зупинки діяльності «АероСвіту», визнання його банкротом і ліквідації. 20 лютого «АероСвіт» подав касаційну скаргу на постанову апеляційної інстанції і очікує на її розгляд Вищим господарським судом України», - зазначається у повідомленні компанії.

«АероСвіт» відзначає, що в авіакомпанії триває скорочення персоналу у рамках реорганізації, розпочатої ще в грудні 2012 року.

Згідно з повідомленням, даною програмою передбачена передача на аутсорсинг окремих операцій, зменшення переліку обслуговуваних маршрутів (до далекомагістральних), значне скорочення штату компанії.

«Співробітники усіх підрозділів «АероСвіту» за графіком одержують попередження про можливе звільнення у зв'язку з реорганізацією (за два місяці до передбачуваної дати звільнення), як це і передбачено національним трудовим законодавством», - зазначається у повідомленні авіакомпанії.

В «АероСвіті» також відзначають, що реальна сфера операції і майбутній штатний розклад «АероСвіту» безпосередньо залежатимуть від того, чи вдасться компанії розблоковувати проблеми, які перешкоджають відновленню операційної діяльності і реалізації програми виходу з кризової ситуації.

Як повідомляв УНІАН, IATA BSP з 10 січня 2013 року припинила перерахування грошей «АероСвіту» за квитки, продані у грудні-січні агентствами – учасниками системи BSP. У зв'язку з цим «АероСвіт» також був змушений припинити поточні розрахунки з контрагентами (за послуги, що надаються) і пасажирами (за невикористані авіаквитки).

Авіакомпанія “АероСвіт” у 2012 році скоротила чистий збиток порівняно з 2011 роком в 1,7 разу — до 846,67 млн грн. Фінансові результати діяльності за 2012 рік будуть розглянуті на зборах акціонерів 3 квітня 2013 року.

Нагадаємо, 29 грудня 2012 року Господарський суд Київської області відкрив провадження у справі про банкрутство компанії «АероСвіт» за заявою самого авіаперевізника. Розмір боргу авіакомпанії перед кредиторами станом на 27 грудня 2012 року становив 4,27 млрд грн.