Фото УНІАН

Кабінет міністрів України погодив створення Антикризового штабу Укрзалізниці вперше його засідання відбудеться 16 вересня. Одним із ключових завдань штабу стане налагодження закупівель критично важливих матеріалів, які необхідні для стабільного функціонування галузі та проведення ремонтів.

Про це повідомляє у Facebook пресслужба Міністерства інфраструктури.

"Цьогоріч фактично провалені закупівлі матеріалів для ремонтів інфраструктури та рухомого складу - рівень забезпечення номенклатури закупівель за критичними позиціями складає лише 20%, виконання річного плану закупівель - 34%", - розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков, який очолив Антикризовий штаб.

Відео дня

За його оцінкою, стан організації та здійснення закупівель загрожує зривом залізничних перевезень. Зокрема, план постачання запасних частин, матеріалів та обладнання в АТ "Укрзалізниця" не перевищує 9%, централізоване постачання матеріалів для колійного господарства становить лише 10%. Також зірвано закупівлі стрілочних переводів та запасних частин до них, через затримки у закупівлях пального вже двічі зупиняли перевезення.

"Нагадаємо, що штаб створено на виконання рішення РНБО, і серед його завдань - узгодження дій органів державної влади, установ, організацій та суб’єктів господарювання для відновлення стабільного фінансового стану, мінімізації корупційних ризиків", - заявили у Міністерстві інфраструктури.

У склад Антикризового штабу увійшли заступник міністра інфраструктури Василь Шкураков, в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін, заступник міністра економіки Крістіна Голубицька, заступник міністра фінансів Олександр Кава, представники правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, EBA, ACC та інші.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що за програмою "Велике будівництво" буде запущено проект приміського залізничного сполучення City Express, а залізниця залучатиме зовнішні інвестиції для розвитку і оновлення рухомого складу.