Перший генпрокурор України прокоментував законність вилучення авто у бізнесу для потреб ЗСУ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

У зареєстрованих в парламенті законопроектах про мобілізацію є пропозиція вилучати у ФОП автівки на потреби війська. Колишній суддя Конституційного суду, перший генпрокурор України Віктор Шишкін в інтервʼю Hromadske прокоментував законність такої норми.

За його словами, у ст.319 Цивільного кодексу йдеться про те, що "власність зобов’язує". Так, власника у випадках і в порядку, встановлених законом, "можуть зобов'язати допустити до користування його майном інших осіб".

"Тобто в деяких ситуаціях можна вилучити власність — коли, наприклад, стоїть питання про захист людини, якій ця власність належить. Під час війни є можливість адміністративного втручання у питання власності. Бо це суспільна необхідність. І це буде конституційно", – зазначив колишній суддя.

Відео дня

Також Шишкін прокоментував ідею заборонити ухилянтам здійснення операцій з рухомим і нерухомим майном і обмежити їх у праві керування власним транспортом та отримання посвідчення водія, відмовити в наданні кредитів і позик.

"Щодо кредитів – це банкам вирішувати. А от що стосується майна, я думаю, це перебір. Але законопроєкти недолугі не через такі перебори, а через те, що вони не враховують рівність усіх громадян у правах та обов’язках, яку гарантує Конституція", – зазначив він.

Зміна правил мобілізації

Раніше УНІАН писав, що у Верховній Раді назвали ключову проблему законопроекту про мобілізацію, яка "перекочує" і в новий варіант документа. Більшість норм, зокрема щодо вилучення автомобілів, будуть регулюватись не законом, а підзаконними актами, які повинен розробляти Кабмін.

10 січня стало відомо, що у фракції "Слуга народу" вирішили повернути урядовий законопроект на доопрацювання, після чого документ відкликали. До цього два парламентські комітети зазначили, що законопроект про мобілізацію потребує доопрацювання.

Вас також можуть зацікавити новини: