Дії Міністерства інфраструктури у сфері лінійного судноплавства залишать Україну без валютних надходжень / фото nv.ua

Проект наказу "Про внесення змін до Інструкції про порядок реєстрації ліній закордонного плавання", який підготувало Міністерство інфраструктури України, загрожує країні втратою лінійного судноплавства, падінням експорту та обваленням курсу гривні.

Про це йдеться в матеріалі на сайті Обозреватель.

"Вантажоперевезення на лініях закордонного плавання стали більш-менш активно розвиватися тільки в останні кілька років. У 2015 році Мінінфраструктури спростило процедуру і механізм отримання підтвердження реєстрації ліній відповідно до міжнародних норм. І на сьогодні в Україні діють близько двох десятків ліній судноплавства", - пояснює видання.

Відео дня

Зараз же реєстрації цих ліній збираються значно ускладнити, що може привести до того, що деякі лінії просто зникнуть.

"Втрата окремих напрямків плавання обернеться падінням конкурентоспроможності, а в гіршому випадку – обвалом експорту в цілому. Баланс торгівлі порушується, виникає дефіцит валюти і, як наслідок, – падіння курсу гривні", - підкреслює видання.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури збирається змінити порядок реєстрації ліній закордонного плавання. Новий порядок, за словами галузевих експертів і учасників ринку, робить реєстрацію практично неможливою, оскільки умови, які висуває відомство, просто неможливо виконати.

Раніше екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що ініціатива МІУ – це свідчення того, що відомство примножує бюрократичні процедури замість того, щоб розвивати морську галузь України.