У рамках «Великого будівництва» Президента Володимира Зеленського за 2020-2021 роки вдалося охопити ремонтом на 50% більше доріг сходу України, ніж було зроблено загалом з 2010 по 2019 роки. Цього року у Донецькій та Луганській областях планується оновити рекордні 532 км. 

У блозі для видання «НВ» міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, які дороги регіону будуть відремонтовані упродовж 2021 року.

За його словами, план на рік – 156 км доріг на Донеччині та 376,6 км на Луганщині. На роботи у Луганській області планується залучити додаткове фінансування міжнародних фінансових організацій, зазначив Кубраков.

Відео дня

«Додаткове фінансування у 2021 році передбачене проєктом Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку «Східна Україна: возз'єднання, відновлення та відродження», у рамках якого профінансують 175,6 км доріг у Луганській області. Йдеться про оновлення: 12-кілометрової ділянки дороги Н-26 Чугуїв — Мілове; 121,6 км дороги Р-66 КПП «Демино-Олександрівка» — Сватове — Лисичанськ — Луганськ; 42 км кілометри дороги Т-13−02 КПП «Танюшівка» — Старобільськ — Бахмут», - пояснив він.

Разом зі створенням нової соціальної інфраструктури на сході ремонт доріг може стати засобом відновлення та реінтеграції регіону, переконаний Кубраков.

Він навів приклад маршруту від Станиці Луганської до Сєвєродонецька, який був цілком оновлений у 2020 році.

«Для регіону значення маршруту полягає в тому, що він веде до єдиного діючого пункту пропуску на території Луганщини — КПП «Станиця Луганська». Фактично, ця дорога — перше, що бачать громадяни України, коли потрапляють на підконтрольну уряду територію», - написав він.

Крім цього, ведуться роботи зі створення нової траси М-30, яка має з’єднати схід та захід України. 532 км дороги вже оновлено у 2020 році, ще 630 км — план на цей рік.

«Низку найбільш важливих для сходу маршрутів уже оновлено й ми не плануємо зупинятися. Ці дороги мають велике значення для економічного відновлення та розвитку, створення робочих місць, зближення з рештою країни постраждалого внаслідок конфлікту регіону, і, зокрема, для майбутньої інтеграції окупованих територій», - сказав Кубраков.

Як раніше заявив заступник голови Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко, усю мережу загальнодержавних трас між містами планується відновити до кінця 2023 року.