Україні треба розблокувати морські порти для експорту / фото Багрянцев Юрій, УНІАН

Металургійна галузь через війну отримала важкий удар і перебуває в глибокій кризі. Рішенням, яке допоможе галузі відновитися, може стати розблокування морських портів для експорту. Крім того, це дасть величезний поштовх для розвитку економіки України. Таку впевненість висловив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

Він нагадав, що галузі було завдано величезного удару: вона втратила частину заводів, а через перебудову логістичних ланцюжків у 4-5 разів зросла вартість транспортування продукції. Підприємства завантажені на 15% і менше, а частина виведена в простій. 

"Якби мене попросили виділити одну міру, яка могла б врятувати галузь - це розблокування морських портів. Тому правильно про це заявляти на міжнародній арені: йдеться про економічне виживання і нас, і партнерів, з якими ми працюємо. Але ще це питання для всієї галузі", - підкреслив Каленков. 

Відео дня

За його словами, якщо порти розблокують, Україна буде отримувати додатково від експортних продажів металопродукції 8 мільярдів доларів, що зніме навантаження на валютний курс.

"Але крім того, продаж товару на ці 8 мільярдів доларів - це завантаження залізниці, завантаження портів, сплата десятків мільярдів гривень податків. Тобто, по мультиплікаційному ефекту це створить величезний поштовх всій економіці! Тому в цьому році, я думаю, найважливіше завдання нашого зовнішньоекономічного блоку – переконати наших партнерів, що експорт інших цивільних вантажів, крім аграрки, - це таке ж важливе гуманітарне питання і для України, і для всього світу. Тому дуже велика надія, що все-таки в цьому напрямку будуть зрушення", - резюмував Каленков. 

Раніше перший віце – прем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна прагне розширити важливу міжнародну угоду про експорт зерна через морські порти, включивши в нього можливість відвантаження сталі. Це дозволить підтримати економіку країни, яка постраждала від російської війни, і значно збільшити зростання ВВП.

Раніше президент Українського Національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що необхідно домогтися розблокування морських портів і розширення номенклатури експорту на всі види продукції, які виробляються в Україні. Це забезпечить нашій країні надходження мінімум $ 20 млрд на рік і значний приріст ВВП. Крім того, це допоможе українським галузям відновити і наростити виробництво.