У ДПСУ розповіли, яка ситуація зараз на заблокованій ділянці українського кордону / фото dpsu.gov.ua

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко розповів, яка наразі ситуація на пунктах пропуску на кордоні, де відбувається блокування руху транспорту.

"Сьогодні третій день, коли знову розпочалися дії з блокування на території Румунії. Протягом вихідних, в суботу і неділю, блокування ми фіксували, за інформацією, яку ми маємо від румунських колег, навпроти пункту пропуску "Порубне" – це з румунського боку пункт пропуску "Сірет", – зазначив речник ДПСУ в ефірі телемарафону.

Демченко додав, що десь на три кілометри від кордону на автошляху представники аграрного сектору перекривали рух для вантажівок. Такі дії вони здійснювали, починаючи з дня і ввечері їх завершували.

Відео дня

"Сьогодні знову поновилося блокування. Але вже, на жаль, на двох напрямках: знову ж таки, по напрямку пункту пропуску "Порубне", і додався ще напрямок пункту пропуску "Красноїльськ" – це з румунської сторони пункт пропуску "Вікову-де-Сус", – сказав він.

За словами речника, до 17:00 по напрямку ПП "Порубне" відзначалося часткове уповільнення руху, а вже о 17:00 румунська сторона повідомила про "певне припинення руху вантажівок в бік Румунії".

"Звісно, що це пов’зано з тими діями, які вчиняють представники, які здійснюють блокування", – зауважив Демченко.

Щодо напрямку ПП "Красноїльськ" він зазначив, що там рух практично від початку блокування не здійснюється.

Речник також розповів, що на виїзд з України по напрямку ПП "Порубне" в "єЧерзі" наразі перебуває близько 600 вантажівок, які фізично не присутні на кордоні. А по напрямку ПП "Красноїльськ" – там "жива" черга, електронна там не діє і перетинати кордон там можуть лише порожні вантажівки. Орієнтовно о 17:30 близько 20 транспортних засобів очікували там на можливість перетину кордону в бік Румунії.

"Від румунських колег ми поки не маємо інформації, скільки на цих напрямках перебуває в чергах вантажівок в бік України", – зауважив він.

Говорячи про ситуацію на польському кордоні, Демченко зазначив, що ситуація там практично незмінна. Блокуються три напрямки: "Ягодин", "Рава-Руська" та "Краківець". Станом на сьогоднішній ранок близько 1 тис. 200 вантажних транспортних засобів очікували на можливість перетину кордону в бік України.

"Більш-менш інтенсивний рух залишався по напрямку пункту пропуску "Краківець", найменший – по напрямку пункту пропуску "Ягодин", – розповів речник.

Він нагадав, що 6 січня було розблоковано напрямок ПП "Шегині – Медика". Нині рух там відбувається "достатньо інтенсивно" – близько 500 вантажівок за добу в обох напрямках. Водночас цей напрямок також має чергу: станом на ранок 15 січня – близько 950 вантажних транспортних засобів.

"І за останній час, за останні дні ми бачимо поступове збільшення черги по напрямку кордонів зі Словаччиною та Угорщиною. На території цих країн в бік України знаходилося, станом на ранок, десь по 500 вантажних транспортних засобів. Це напрямки пунктів пропуску "Ужгород" і "Тиса", відповідно. Але тут також, на щастя, рух не блокується і інтенсивність руху відбувається як в бік України, так і в бік тих країн", – сказав Демченко.

За його словами, черга тут формується через те, що більше водіїв та перевізників обирають собі цей напрямок для перетину кордону.

Блокування українського кордону: останні новини

13 січня стало відомо, що на території Румунії фермери та аграрії почали блокувати рух вантажних автомобілів через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Сірет", що навпроти українського ПП "Порубне".

Румунські ЗМІ повідомляли, що фермери із Сучави та Ботошані планують заблокувати Сиретську митницю, через яку проїжджає більшість вантажівок з України.

Зазначалося, що одне з найбільших невдоволень румунських фермерів пов'язане з імпортом з України, який "не лише захопив та заблокував порт Констанца, а й призвів до падіння цін на сільськогосподарську продукцію у Чорноморському регіоні".

15 січня ДПСУ повідомила, що рух вантажівок через ПП "Сірет" та "Вікову-де-Сус" на українсько-румунському кордоні зі сторони Румунії заблоковано.

Водночас інші види транспорту, а також пішоходи в обох пунктах пропуску оформлюються встановленим порядком як на в’їзд, так і на виїзд з України.

Вас також можуть зацікавити новини: