Володимир Зеленський лідирує в президентському рейтингу / фото УНІАН

Шоумен Володимир Зеленський має перемогти у другому турі виборів як чинного главу держави Петра Порошенка, так і лідера політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлію Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у представлених на прес-конференції результатах всеукраїнського репрезентативного опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 31 січня - 10 лютого 2019 року.

Читайте такожНазвано найзаможніших кандидатів у президенти України

Зокрема, соціологи з'ясували електоральні настрої населення щодо виборів президента України у першому турі, якби він відбувся на початку лютого.

Серед тих респондентів, які визначилися зі своїм вибором (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів), то найбільший рівень підтримки має шоумен Володимир Зеленський - 26,9%.

Друге і третє місця займають чинний президент Петро Порошенко - 17,7% і лідер політичної партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко - 15,8%.

Окрім них, 9,8% готові проголосувати за Юрія Бойка, 6,6% – за Олега Ляшка, 6,1% – за Анатолія Гриценка, 2,9% – за Євгенія Мураєва, 2,4% – за Ігора Смешка, 2,3% – за Андрія Садового, 2,2% – за Олександра Шевченка, 1,6% – за Олександра Вілкула, 1,3% – за Руслана Кошулинського, і за інших кандидатів – загалом 4,4%.

При цьому, за результатами опитування, у другому турі виборів Зеленський перемагає одночасно і Порошенко, і Тимошенко.

Зокрема, у парі Зеленський-Порошенко, шоумен отримує 39,6%, а чинний глава держави - 18,1%%. У цьому зв'язку 19,6% респондентів не відповіли, кого вони підтримають з цих двох кандидатів, а 12,9% відповіли, що не голосуватимуть за жодного з них. Ще 9,8% сказали, що зіпсують бюлетень.

Також у парі Зеленський-Тимошенко, за шоумена готові проголосувати 35,5%, а за лідера "Батьківщини" - 22,2%. Ще 19,6% не відповіли, 12,6% - не голосуватимуть, а 10,2% - зіпсують бюлетень.

Крім того, в парі Порошенко – Тимошенко більше набирає лідер «Батьківщини»: 27% серед усіх респондентів проти 18,9%.

Бойко набирає менше, ніж і Порошенко, і Тимошенко (хоча якщо у випадку Порошенка відрив +3% серед усіх респондентів, то у випадку Тимошенко – +13.5%);

фото kiis.com.ua

Методом особистого інтерв'ю опитано 2007 респондентів, що мешкають у 134 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.