Вибори 2014 відрізнялися тим, що був безумовний лідер, який переміг уже в першому турі / фото УНІАН

Соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна повідомила, що вибори президента України 2019 відрізняються від попередніх виборчих перегонів, зокрема, тим, що вперше трійку лідерів підтримували у всіх областях, хоча і з деякою різницею.

Перший тур виборів 2019 здивував відсотками Ігоря Смєшка, такий рівень підтримки цього кандидата ніхто не прогнозував, розповіла експерт "Главреду".

Співрозмовниця додала, що Смешко — це дійсно найбільша несподіванка виборів для соціологів.

Відео дня

Читайте такожЦВК опрацювала 100% протоколів: Зеленський випереджає Порошенка у два рази

"Думаю, в першу чергу Смешко забрав голоси у Гриценка (Анатолій Гриценко — Ред.). У певної частини суспільства відчувається потреба в "сильній руці". Можливо, ці люди побачили цю "сильну руку" в Смєшко", — сказала Бекешкіна.

"У другому турі буде два кандидати, і хто б не переміг, для прихильників іншого кандидата це буде сюрприз. Вибори 2019 істотно відрізняються і від виборів 2014 і від виборів 2010. До 2014 року у нас чітко вималювалося поділ країни на дві частини і, умовно кажучи, був лідер заходу і лідер сходу, і між ними була головна боротьба", — сказала соціолог.

"Вибори 2014 відрізнялися тим, що був безумовний лідер, який переміг уже в першому турі, і тим, що схід ці вибори проголосував, навіть там, де були виборчі дільниці і можливість проголосувати — схід не бачив свого кандидата", — заявила експерт.

За її словами, "вибори 2019 відрізняються тим, що вперше трійка лідерів підтримується у всіх регіонах, хоча, звичайно, з певною різницею". "Скажімо, за даними екзит-полу, найвища підтримка Зеленського (Володимир Зеленський — Ред.) на півдні — 42%, найменше — на заході, але 22%, це теж висока підтримка", — зазначила Бекешкіна.

"Порошенка (чинний президент і кандидат на цю посаду Петро Порошенко — Ред.) найбільше підтримують на заході — 26% і менше — на сході — 9%, що теж чимало. Тимошенко (лідер Батьківщини Юлія Тимошенко — Ред.) підтримують більш рівномірно, найбільш захід і центр, менше схід — 7%", — заявила соціолог.