На "аномальних" дільницях також спрацьовує або "карусель", або "масові вкидання" / фото УНІАН

Поліція загалом дуже добре відпрацювала на забезпеченні вільного та законного проведення голосування в першому турі президентських виборів 31 березня, однак такий результат лише підвищує планку для правоохоронців на майбутнє.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, передає ТСН.

"Ми бачимо зараз за підсумками голосування так звані аномальні дільниці. Коли, здавалося б, дві дільниці, двері в двері, у 20 метрах один від одного, а різниця в них за одного з кандидатів – плюс 30 відсотків", - заявив він. "Такі ситуації є, і за великим рахунком, це – ганьба. Особливо, коли це відбувається в Донецькій області", - додав Аваков.

Відео дня

Читайте також"Це поділ країни": Аваков назвав ризик проведення дебатів на стадіоні

Міністр навів приклад однієї дільниці, де була вилучена документація та виявлена розбіжність у цифрах на користь кандидата Порошенка. "На кількох протоколах за кандидата Порошенка було 13, за кандидата Бойка було 330, а в підсумковому протоколі це помінялося місцями", - розповів посадовець.

Він пояснив, що на інших "аномальних" дільницях спрацьовує або "карусель", або "масові вкидання". "Ми зафіксували декілька таких ситуацій, коли бюлетені вкидалися пачкою, і люди затримувалися", - зауважив Аваков.

За словами міністра, такі та інші порушення відбувалися переважно в Донецькій області, але такі ж дільниці є на Львівщині. "І за ними зараз досить багато кримінальних проваджень. І от з одного боку я вам кажу, що вибори минули спокійно і добре, а з іншого в нас за день голосування 60 кримінальних проваджень", - підсумував керівник МВС.

Як повідомляв УНІАН, згідно з результатами обробки 100% протоколів ДВК про результати голосування на виборах президента у першому турі, за Зеленського проголосували 30,24% виборців, за Порошенка – 15,95%.