Сьогодні, 8 квітня, представники «Національного Корпусу» і «Національних дружин» пікетували управління Нацполіції в Оболонському районі Києва. Активісти вимагали відкрити кримінальні виробництва за фактом порушень, виявлених у ході першого туру президентських виборів.

Про це повідомляється на каналі політичної партії «Національний Корпус» в Youtube.

Активісти стверджують, що спостерігачі від «Національного Корпусу», які 31 березня були присутні на виборчих дільницях у різних областях України, зафіксували ряд серйозних порушень. Зокрема, вони виявили факти, що вказують на підкуп виборців на двох дільницях в Оболонському районі Києва – №520 і №521.

За даними активістів, там були помічені дивні дії спостерігачів від нинішнього президента Петра Порошенка. Зокрема, один зі спостерігачів фіксував появу на дільниці окремих виборців, а це може вказувати на попередній підкуп цих людей на користь провладного кандидата.

Повідомляється, що за фактом виявлених фальсифікацій представники «Національного Корпусу» неодноразово зверталися до працівників управління Національної поліції в Оболонському районі Києва, але там на заяви активістів не реагували. За словами активістів, викликати правоохоронців на проблемні дільниці для складання протоколів намагалися чотири рази. В результаті поліцейські відгукнулися на дзвінок тільки раз, але кримінальне провадження по виявленому правопорушенню так і не відкрили.

«31 березня ми виявили ознаки роботи так званих пірамід, які здійснювали підкуп виборців в Оболонському районі Києва. Наші спостерігачі оформили належним чином акти про порушення законодавства, чотири рази викликали поліцію, яка прибула тільки раз. Однак правоохоронці досі не порушили кримінальну справу за виявленими фактами, а відомості про них навіть не були внесені до Єдиного реєстру досудових рішень», – заявили сьогодні в «Національному Корпусі».

Відзначимо, що в результаті сьогоднішнього мітингу активістам «Національного Корпусу» вдалося переконати представників поліції внести дані про факти підкупу виборців на дільницях в Оболонському районі столиці до реєстру. Представник Нацполіції, який виступив перед учасниками мітингу, також пообіцяв, що всі повідомлення про правопорушення в ході першого туру президентських виборів будуть розглянуті в передбаченому законом порядку.

Нагадаємо, що напередодні керівництво ЦВК резюмувало, що перший тур президентських виборів пройшов спокійно і без масових порушень. У той же час багато спостерігачів, зокрема від політичної партії «Національний Корпус», оприлюднили дещо іншу інформацію.

Скажімо, в «Національному Корпусі» заявляють, що всього їхнім представникам вдалося зафіксувати в день виборів, 31 березня, понад 200 різних порушень на виборчих дільницях. Серед них – недотримання вимоги про таємне голосування, спроби пронести агітаційні матеріали на виборчі дільниці, відвідування виборців на дому без супроводу правоохоронців, повторне використання зіпсованих бюлетенів, пошкодження пломб на урнах, відсутність достатньої кількості бюлетенів, вкидання «додаткових» бюлетенів членами комісій і багато іншого. Відзначається, що найбільше спроб сфальсифікувати результати голосування було зафіксовано з боку членів виборчих комісій від Блоку Петра Порошенка.

Зазначимо, що, за даними правоохоронних органів, на сьогоднішній день в Україні діє кілька масштабних «сіток» для скупки голосів. Найбільша з них створена штабами кандидата в президенти Петра Порошенка: обсяг її фінансування оцінюють у 1,5 млрд гривень.