Ілюстрація REUTERS

Кількість прихильників дострокових парламентських виборів в Україні протягом останнього місяця зросла з 72% до 88%. Сьогодні лише 8% мають протилежну думку (у травні - 18%).

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 8-12 червня 2019 року.

Читайте такожЛідери партій розповіли про ставлення до відкритих списків на виборах до Ради

Відео дня

58% вважають, що указ глави держави про розпуск парламенту відповідає як Конституції, так і настроям громадян. 20% - вважають, що він не відповідає Основному Закону, але відповідає настроям громадськості, лише 6% вважають його незаконним і таким, що не відповідає суспільним очікуванням.

Найбільше тих, хто вважає указ про розпуск парламенту таким, що відповідає Конституції та настроям громадян - на Півдні (67%), відносно менше на Заході (50%). В електоральному розрізі найбільше у відповідності Закону та суспільним очікуванням переконані прихильники партії «Слуга народу» (72%), найменше - прихильники партії «Європейська солідарність» (7%). При цьому майже половина останніх вважають, що, хоча указ про дострокові вибори не відповідає законності, він відповідає очікуванням громадян.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР і призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до КС подання про неконституційність указу про розпуск Верховної Ради. Подання підписали 62 народних депутати. Вони просять суд відкрити конституційне провадження за цим поданням, визнати його невідкладним і розглянути протягом місяця, а також визнати указ президента про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів до парламенту неконституційним.