На Київщині вилучили десятки тисяч примірників агітаційних матеріалів фейкових кандидатів від "Слуги народу" / скріншот - відео Національної поліції України

В Київській області зацікавлені особи намагалися «пропіарити» кількох кандидатів в народні депутати, безпідставно прикриваючись брендом партії «Слуга народу». Поліція вилучила 44 тисячі примірників агітматеріалів з недостовірною інформацією.

Читайте такожУ Києві відбулася прес-конференція про масовий підкуп виборців на столичному окрузі № 217 (відео)

Як повідомляється на сайті нацполіції, зазначена агітпродукція розповсюджувалась з одного з приватних агропідприємств міста Кагарлик. Для її розповсюдження наймали студентів та неповнолітніх.

«Заплативши 600 гривень за 6 годин роботи, молодь організовано розвезли автобусами у визначені місця для агітації – до міст Рокитне, Кагарлик та Миронівка. Під час розповсюдження цих агітаційних матеріалів працівники поліції затримали 14 осіб. На них складено адміністративні матеріали, відповідно до ч.2 ст.212-13 КУпАП (розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації без даних про тираж)», – йдеться в повідомленні.

Поліція встановила, що кілька кандидатів, на користь яких проводилась агітація, не мають жодного стосунку до партії «Слуга народу». А друкована продукція виготовлена з фальшивим інформаційним наповненням.

«Також з’ясовано, що агітматеріали розповсюджувалися з одного з приватних аграрних підприємств, розташованого у місті Кагарлик. За попередньою інформацією, це агропідприємство належить до сфери управління ПрАТ «Миронівський хлібопродукт». На підставі ухвали суду співробітники поліції провели у приміщенні агропідприємства санкціонований обшук. Внаслідок якого було виявлено та вилучено 44 тисячі різного виду друкованих матеріалів агітаційного змісту», – йдеться в повідомленні.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права). 

Відповідно до оприлюднених поліцією фото- та відеоматеріалів, мова йде про безпартійних кандидатів-самовисуванців в одномандатному виборчому окрузі №93. Зокрема – Олега Донченка, Олександра Жукотанського та Ганну Різатдінову, яку ЗМІ називають дружиною нардепа-втікача Олександра Онищенка.

Напередодні повідомлялось, що в Білій Церкві поліція опломбувала агітаційні білборди кандидата в депутати Ярослава Яременка. Спостерігачі «ОПОРИ» зазначили, що від  початку виборчого процесу кандидат-самовисуванець будував свою передвиборчу кампанію, використовуючи ознаки партії «Слуга народу», хоча не є ані членом партії, ані кандидатом від неї.